Omeprazol Pensa

Pensa Pharma

Syrepumpehemmer, saltsyresekresjonshemmende middel.

ATC-nr.: A02B C01

  

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 A02B C01
Omeprazol
 
PNEC: 41,9 μg/liter
Salgsvekt: 280,367508 kg
Miljørisiko: Bruk av omeprazol gir ubetydelig risiko for miljøpåvirkning.
Bioakkumulering: Omeprazol har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Omeprazol er potensielt persistent.
Miljøinformasjonen (datert 05.10.2016) er utarbeidet av AstraZeneca.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

ENTEROKAPSLER, harde 10 mg og 20 mg: Hver enterokapsel inneh.: Omeprazol 10 mg, resp. 20 mg, sukrose, hjelpestoffer. Fargestoff: Sort jernoksid (E 172), titandioksid (E 171), skjellakk.


Indikasjoner

Voksne: Behandling av reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt). Behandling av duodenalsår. Profylakse mot residiv av duodenalsår. Behandling av magesår. Profylakse mot residiv av magesår. I kombinasjon med riktig type antibiotika for eradikering av Helicobacter pylori (H. pylori) hos pasienter med magesårsykdom. Behandling av NSAID-assosierte magesår og duodenalsår. Forebygging av NSAID-assosierte magesår og duodenalsår hos risikopasienter. Behandling av refluksøsofagitt. Langsiktig behandling av pasienter med tilhelet refluksøsofagitt. Symptomatisk behandling av gastroøsofageal reflukssykdom. Behandling av Zollinger-Ellisons syndrom. Barn >1 år og vekt ≥10 kg: Behandling av refluksøsofagitt. Symptomatisk behandling av halsbrann og sure oppstøt ved gastroøsofageal reflukssykdom. Barn og ungdom >4 år: I kombinasjon med antibiotika ved behandling av duodenalsår forårsaket av H. pylori.

Dosering

Se SPC.
Administrering: Bør tas om morgenen. Kan tas med eller uten mat. Bør svelges hele med et 1/2 glass vann. Skal ikke tygges. Skal ikke knuses. Pasienter med svelgevansker og barn som kan drikke eller svelge halvt flytende føde kan åpne kapselen og blande innholdet med en spiseskje vann uten kullsyre (ev. fruktjuice eller eplemos om ønskelig). Blandingen bør tas omgående (eller innen 30 minutter) og skal alltid omrøres rett før den drikkes og skylles ned med et 1/2 glass vann. Melk eller kullsyreholdig vann skal ikke brukes. De enterodrasjerte små kulene skal ikke tygges eller knuses.

Følgende tilsvarende preparater har fullstendig omtale:

Omeprazol Bluefish «Bluefish»


Sist endret: 28.11.2018
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

21.02.2017

 

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Omeprazol Pensa, ENTEROKAPSLER, harde:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
10 mg2 × 50 stk. (plastboks)
088679
Blå resept
Byttegruppe
524,00 (trinnpris 224,60)CSPC_ICON
20 mg14 stk. (blister)
412873
Blå resept
Byttegruppe
113,60 (trinnpris 73,80)CSPC_ICON
28 stk. (blister)
109691
Blå resept
Byttegruppe
191,00 (trinnpris 115,50)CSPC_ICON
56 stk. (blister)
088725
Blå resept
Byttegruppe
345,80 (trinnpris 156,90)CSPC_ICON
100 stk. (plastboks)
129157
Blå resept
Byttegruppe
589,10 (trinnpris 254,90)CSPC_ICON

1Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

2Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne * i kolonnen Pris. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

3Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

duodenalsår (ulcus duodeni, tolvfingertarmsår): Sår på tolvfingertarmen, som hovedsakelig er forårsaket av bakterien Helicobacter pylori. Duodenalsår behandles både med legemidler som reduserer syreproduksjonen i magen og med antibiotika som dreper Helicobacter pylori.

gastroøsofageal reflukssykdom (gerd, gørs): (GERD: GastroEsophageal Reflux Disease. GØRS: Gastroøsofageal reflukssykdom.): Oppgulp av magesyre og mageinnhold fra magen til spiserøret. Oppstøtene kommer flere ganger i uken og kan påvirke livskvaliteten til pasienten betydelig. Andre symptomer på sykdommen kan inkludere magesmerter, tørrhoste og følelse av en klump i brystet. Kvalme og natthoste som ligner astma kan også forekomme. Det er flere årsaker til sykdommen. Den vanligste er at den nederste lukkemuskelen i spiserøret avslappes i for lang tid, slik at mageinnholdet kan komme tilbake til spiserøret. Det kan også skyldes nedsatt spyttproduksjon og at den nedre lukkemuskelen ikke lukkes helt. For de fleste er gastroøsofageal reflukssykdom en kronisk tilstand.

halsbrann (pyrose): En brennende følelse i brystet eller i halsen forårsaket av syre fra magesekken som kommer opp til spiserøret. Årsaken er som regel relatert til en redusert aktivitet av magesekkens lukkemuskel, spiserørsbrokk eller økt abdominalt trykk. Syrenøytraliserende legemidler, H2-reseptorantagonister og protonpumpehemmere er type legemidler som kan brukes mot halsbrann.

helicobacter pylori: Bakterie som kan forårsake magsår, sår i tolvfingertarmen og i noen tilfeller kreft i magesekken. Svært mange er infisert med bakterien, men bare noen få utvikler sykdom. Bakterien som holder til i magesekken kan utryddes ved hjelp en kombinasjon med legemidler som skal tas samtidig. Ofte består behandlingsregimet av to typer antibiotika og en protonpumpehemmer.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

nsaid: Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (non-steroid antiinflammatory drugs, NSAID) er en gruppe legemidler med antiinflammatoriske (betennelsesdempende), febernedsettende (antipyretisk) og smertelindrende egenskaper.

zollinger-ellisons syndrom: Syndrom som skyldes svulst som ofte sitter i bukspyttkjertelen og produsere hormonet gastrin. Gastrin stimulerer utskillelsen av magesyre i magesekken, noe som forårsaker tilbakevendende magesår. Syndromet kan også gi diaré. Magesåret kan behandles med protonpumpehemmere som reduserer saltsyreproduksjon. Svulsten kan fjernes ved operasjon.