Spironolactone Orion

Orion

Aldosteronantagonist.

ATC-nr.: C03D A01

  

  Spironolakton forbudt iht. WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 C03D A01
Spironolakton
 
Miljørisiko: Miljøpåvirkning av spironolakton kan ikke utelukkes, da økotoksikologiske data mangler.
Bioakkumulering: Spironolakton har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Det kan ikke utelukkes at spironolakton er persistent, da data mangler.
Miljøinformasjonen (datert 21.02.2019) er utarbeidet av Takeda Pharma.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

TABLETTER 25 mg, 50 mg og 100 mg: Hver tablett inneh.: Spironolakton 25 mg, resp. 50 mg og 100 mg, laktose 57 mg, resp. 114 mg og 228 mg, hjelpestoffer.


Indikasjoner

Kronisk hjertesvikt (NYHA klasse III-IV) i tillegg til standardbehandling. Ødemer forårsaket av nefrose hvor annen behandling av ødemer ikke har effekt og spesielt når det er mistanke om hyperaldosteronisme. Ascites og ødem assosiert med langtkommen levercirrhose eller portal hypertensjon eller andre leversykdommer hvor annen behandling av ødemer ikke har effekt og spesielt når det er mistanke om hyperaldosteronisme. Hypertensjon, som tilleggsbehandling hos pasienter som ikke har hatt tilstrekkelig respons på andre antihypertensiver. Primær hyperaldosteronisme.

Dosering

Se SPC.
Administrering: Bør tas til samme tid hver dag. Kan gis som én enkelt dose eller deles opp i to like doser. Svelges med 1 glass vann eller annen væske. Skal tas med mat (gir bedre absorpsjon). Kan knuses/deles i 2 like deler (delestrek).

Følgende tilsvarende preparater har fullstendig omtale:

Spirix «Takeda»


Sist endret: 09.06.2015
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

26.10.2017

 

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Spironolactone Orion, TABLETTER:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
25 mg100 stk. (boks)
491074
Blå resept
Byttegruppe
112,30CSPC_ICON
50 mg100 stk. (boks)
461838
Blå resept
Byttegruppe
193,00CSPC_ICON
100 mg100 stk. (boks)
454063
Blå resept
Byttegruppe
385,10CSPC_ICON

1Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

2Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne * i kolonnen Pris. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

3Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.

antihypertensiv: Senker høyt blodtrykk (hypertensjon).

ascites (væske i bukhulen): Væskemengden kan bli opptil 20 liter, og skyldes som oftest leversvikt.

hypertensjon (høyt blodtrykk): Høyt blodtrykk er definert som overtrykk (systolisk trykk) over 140 og/eller undertrykk (diastoliske trykk) over 90 mm Hg.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

levercirrhose (skrumplever, cirrhose): Sykelig forandring av et organ der det dannes bindevev i stedet for organets spesifikke celler. Bindevev holder normalt sammen celler og organer i kroppen. Levercirrhose er et eksempel på en cirrhose, hvor leverceller gradvis erstattes av bindevevsceller slik at leverfunksjonen ødelegges.

ødem (væskeoppsamling, væskeopphopning, væskeansamling): Sykelig opphoping av væske i vevet utenfor cellene. Folkelig beskrives dette som ‘vann i kroppen’.