Pakningsvedlegg: Informasjon til brukeren
Keflex 500 mg tabletter
cefaleksinmonohydrat
- Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
- Om du har ytterligere spørsmål, kontakt lege eller apotek.
- Dette legemidlet er skrevet ut til deg personlig og skal ikke gis videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer som ligner dine.
- Hva er Keflex og hva brukes det mot
- Hva må du ta hensyn til før du bruker Keflex
- Hvordan du bruker Keflex
- Mulige bivirkninger
- Hvordan du oppbevarer Keflex
- Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon
Keflex virker bakteriedrepende.
Keflex brukes til behandling av urinveisinfeksjoner, luftveisinfeksjoner og infeksjoner i hud og bløtvev.
- dersom du er allergisk/overfølsom overfor cefalosporiner.
- dersom du har hatt kraftig allergisk reaksjon overfor penicillin.
- dersom du har penicillinallergi eller annen allergi.
- Keflex kan tas med eller uten mat.
- Lang erfaring ved bruk av Keflex under graviditet har ikke vist skadelige effekter. Rådfør deg allikevel med lege før bruk av Keflex dersom du er gravid.
- Går over i morsmelk. Det er lite sannsynlig at barn som ammes kan få skadelige effekter, selv om risiko for påvirkning av tarm- og munnfloraen hos barnet ikke kan utelukkes. Rådfør deg med lege før bruk av Keflex ved amming.
- Legemidlet antas ikke å påvirke evnen til å kjøre bil og bruke maskiner.
- Rådfør deg alltid med lege eller apotek dersom du bruker eller nylig har brukt andre legemidler. Dette gjelder også reseptfrie legemidler og naturmidler.
- Antibiotika kan i sjeldne tilfeller redusere absorpsjonen og derav effekten av p-piller. Videre skal du være spesielt oppmerksom ved samtidig bruk av probenecid, aminoglukosider og metformin (blodsukkersekende) når du tar Keflex.
Normaldosering:
Voksne: 2-4 tabletter daglig fordelt på 2-4 doser.
Barn: 25-50 mg/kg/døgn fordelt på 2-4 doser.
Keflex kan tas med eller uten mat.
For andre spørsmål om legemidlet, kontakt lege eller apotek.
Vanlige: Kvalme, diarè.
Mindre vanlige: Forandringer i blodet, elveblest, kløe, utslett og påvirkning av leververdier.
Sjeldne: Hodepine, svimmelhet, hallusinasjoner, allergiske reaksjoner, trøtthet, infeksjon i skjeden, magesmerter, brekninger, problemer med fordøyelsen, nyrebetennelse, anemi (blodmangel), ødem (hevelse) i ansiktet og hals, alvorlige hudreaksjoner, leverbetennelse og gulsott.
Informer lege eller apotek dersom du får bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget.
Oppbevares i originalpakningen ved høyst 30ºC.
Bruk ikke Keflex etter utløpsdatoen som er angitt på pakningen.
Av miljø- og sikkerhetshensyn bør ubrukte, for gamle eller rester av legemidler leveres til apotek for destruksjon.
- Virkestoff er cefaleksinmonohydrat tilsvarende cefaleksin 500 mg
- Hjelpestoffer er:
Natriumstivelseglykolat, magnesiumstearat, povidon, glyserol, hypromellose (E464), talkum, titandioksid (E171), metylcellulose, jernoksid, gult og rødt (E172).
Tømrervej 9
6710 Esbjerg V
Danmark
Via Laurentina, Km 24
730 Pomezia
00071
Roma, Italia
Ordforklaringer til teksten
Ordforklaringer
absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.
allergi: Overfølsomhet, unormal følsomhet for visse fremmede stoffer (allergener). Det er kroppens immunsystem som gjenkjenner og reagerer på allergenet. Vanlige allergener er pollen, mugg og pelsdyr, og diverse matvarer som melk, egg og nøtter. Når kroppen kommer i kontakt med allergenet frisetter immunforsvaret substansen histamin, som utløser reaksjoner som rennende nese, nysing, opphovning, røde øyne og andre kroppsreaksjoner.
allergisk reaksjon: Kroppsreaksjon som inkluderer opphovning, rødhet, kløe, rennende nese og pustevansker når kroppen blir utsatt for noe den er allergisk mot, f.eks. pollen, legemidler, visse matvarer og pelsdyr. En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til anafylaksi.
anemi (blodmangel): Reduksjon i antall røde blodceller eller nivået av blodpigment, hemoglobin. Kan bl.a. forårsakes av blodtap eller arvelige faktorer.
elveblest (urticaria): Reaksjon i huden, gjerne over et stort hudområde. Sees som røde vabler.
gulsott (ikterus): Opphopning av gallepigment i hud, slimhinner og hornhinne, noe som gir en gulaktig farge.
infeksjon (infeksjonssykdom): Når bakterier, parasitter, virus eller sopp trenger inn i en organisme og begynner å formere seg.
kvalme: Kvalme (nausea) er en ubehagsfornemmelse i mellomgulv og mage, som ofte er fulgt av en følelse av at en vil kaste opp. Kvalme kan forekomme f.eks. ved reisesyke, graviditet, migrene, sykdom i mage-tarmkanalen, forgiftninger, sykdom i hjernen/indre øret, skader i hodet/hjernen og bruk av legemidler (bivirkning).
urinveisinfeksjon (uvi): En betennelsestilstand i urinblæren. Som regel er det bakterier fra tarmen som gir urinveisinfeksjon.
ødem (væskeoppsamling, væskeopphopning, væskeansamling): Sykelig opphoping av væske i vevet utenfor cellene. Folkelig beskrives dette som ‘vann i kroppen’.