Pakningsvedlegg: Informasjon til brukeren
Dicloxacillin Orion 250 mg kapsler, harde
Dicloxacillin Orion 500 mg kapsler, harde
dikloksacillin
- Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
- Hvis du har ytterligere spørsmål, kontakt lege eller apotek.
- Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
- Kontakt lege eller apotek dersom du opplever bivirkninger inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
- Hva Dicloxacillin Orion er og hva det brukes mot
- Hva du må vite før du bruker Dicloxacillin Orion
- Hvordan du bruker Dicloxacillin Orion
- Mulige bivirkninger
- Hvordan du oppbevarer Dicloxacillin Orion
- Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon
- dersom du er allergisk overfor dikloksacillin eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
- dersom du allergisk overfor penicillin.
- dersom du har en allergisk reaksjon (type I) overfor cefalosporiner.
- dersom du er allergisk overfor andre legemidler som brukes til behandling av infeksjoner (cefalosporiner, cefamyciner, 1-oksabetalaktamer og karbapenemer).
- en allergisk reaksjon (anafylaktisk reaksjon),
- kraftig eller langvarig blodig diaré (et symptom på antibiotika-assosiert kolitt)
- legemidler som inneholder probenecid (mot gikt), siden disse kan øke konsentrasjonen av dikloksacillin i blodet ditt.
- p-piller, siden dikloksacillin i sjeldne tilfeller kan redusere effekten av disse.
- warfarin/dikumarol (blodfortynnende legemidler), siden dikloksacillin kan redusere effekten av disse.
- metotreksat (legemiddel til behandling av artritt), siden dikloksacillin kan øke risikoen for bivirkninger av metotreksat.
Dikloksacillin bør ikke brukes under graviditet. Rådfør deg med lege før du tar Dicloxacillin Orion dersom du er gravid.
Dikloksacillin skilles ut i morsmelk. Rådfør deg med lege før du tar Dicloxacillin Orion.
Den anbefalte dosen er 500 mg til 1 gram 3-4 ganger daglig. Ved kraftige og alvorlige infeksjoner kan den daglige dosen økes til maksimalt 6 gram.
Den anbefalte dosen er 250 mg 3-4 ganger daglig. Ved kraftige og alvorlige infeksjoner kan den den daglige dosen dobles.
Den anbefalte dosen er 500 mg 3-4 ganger daglig. Ved kraftige og alvorlige infeksjoner kan den daglige dosen økes til maksimalt 6 gram.
Det kan være nødvendig å redusere dosen. Følg legens råd.
- diaré, kvalme, oppkast, fordøyelsesproblemer og luft i magen
- utslett.
- elveblest og kløe.
- alvorlige allergiske reaksjoner (en anafylaktisk reaksjon)
- endringer i blodverdier og nedbryting av blodceller (agranulocytose, eosinofili, trombocytopeni, nøytropeni, benmargssuppresjon, hemolytisk anemi, leukopeni, granulocytopeni)
- lavt blodtrykk, sjokk og død
- pusteproblemer, astmalignende pusting, nysing, hevelse i svelget
- smerter i spiserøret, betennelse i spiserøret, sår i spriserøret, magesmerter, pseudomembranøs kolitt (betennelse i tykktarmen)
- kolestatisk hepatitt (gulsott med kløe)
- angionevrotisk ødem (Quinckes ødem) (rask utvikling av hevelser i hud og slimhinner i f.eks. ansiktet og halsen)
- leddsmerter, muskelsmerter
- ulike typer nyresykdommer som kan føre til nedsatt nyrefunksjon. Blod i urinen, skummende urin på grunn av proteiner i urinen
- feber.
- soppinfeksjon i munnen og magen
- økt følsomhet
- serum sykdom (sakte utviklende overfølsomhetsreaksjon som kan føre til symptomer som feber, generell sykdomsfølelse, kløe, leddsmerter, utslett og hovne lymfeknuter)
- leverskade
- muskelrykninger
- sykdomsfølelse
- økt kreatinin i blodet, forbigående asymptomatiske økninger i alkalisk fosfatase, ASAT og ALAT.
Oppbevares ved høyst 30ºC.
Oppbevares i originalpakningen for å beskytte mot fuktighet.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på esken eller etiketten. Utløpsdatoen henviser til den siste dagen i den måneden.
- Virkestoff er dikloksacillinnatrium som tilsvarer 250 mg eller 500 mg dikloksacillin i én kapsel.
- Andre innholdsstoffer er:
- kapselinnhold: magnesiumstearat og kolloidal, vannfri silika
- kapselskall: gelatin, vann og titaniumdioksid (E 171)
- trykkfarge: skjellakk, vannfri etanol, isopropylalkohol, butylalkohol, propylenglykol, konsentrert ammoniakkløsning, sort jernoksid (E 172), kaliumhydroksid og renset vann.
Off-white/off-white størrelse “2” harde gelatinkapsler fylt med hvitt til off-white pulver, og merket med “Y” på den off-white toppen og “14” på den off-white bunnen med svart blekk.
Off-white/off-white størrelse “0” harde gelatinkapsler fylt med hvitt til off-white pulver, og merket med “Y” på den off-white toppen og “15” på den off-white bunnen med svart blekk.
250 mg: 30 kapsler.
500 mg: 30, 50 og 100 kapsler.
Ikke alle pakningsstørrelser vil nødvendigvis bli markedsført.
Orionintie 1
FI-02200 Espoo
Finland
Orionintie 1
FI-02200 Espoo
Finland
medinfo@orionpharma.com
Ordforklaringer til teksten
Ordforklaringer
agranulocytose: Drastisk reduksjon i antall granulocytter (en type hvite blodceller). Agranulocytose gir blant annet sterk mottakelighet for infeksjoner som kan føre til lungebetennelse, høy feber og vevsødeleggelse i svelget. Agranulocytose er en reversibel, men livstruende, tilstand.
alat (alaninaminotransferase): Enzym som bl.a. finnes i lever og muskel. Blodnivået av ALAT stiger ved f.eks. et hjerteinfarkt eller ved leverbetennelse. Blodnivået av ALAT bestemmes ved å ta en blodprøve, og kan brukes for å stille diagnoser.
allergisk reaksjon: Kroppsreaksjon som inkluderer opphovning, rødhet, kløe, rennende nese og pustevansker når kroppen blir utsatt for noe den er allergisk mot, f.eks. pollen, legemidler, visse matvarer og pelsdyr. En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til anafylaksi.
anafylaktisk reaksjon (anafylaksi): Akutt og alvorlig allergisk reaksjon med symptomer som feber, utslett, opphovning, pustebesvær og blodtrykksfall. Anafylaktisk sjokk er livstruende om man ikke setter i gang med legemiddelbehandling i form av antihistaminer og adrenalin.
angionevrotisk ødem (angioødem, quinckes ødem): Hevelse i hud og slimhinner, ofte i ansiktet, øyne eller lepper. Kan i verste fall føre til pustebersvær og kvelning. Kan forekomme ved allergi, men varme, sollys og trykk kan også være utløsende faktorer. Oppstår noen ganger ved legemiddelbruk.
artritt (leddbetennelse, betennelse i ledd): Betennelse som gir smerte, stivhet og hevelse i ledd. Samlebetegnelse for en rekke sykdommer, som f.eks. revmatoid artritt, urinsyregikt og psoriasisartritt.
asat (aspartataminotransferase): Enzym som hovedsakelig finnes i lever- og hjerteceller. Forhøyede blodnivåer av ASAT kan sees ved lever- eller hjerteskade.
betennelse (inflammasjon): Skade eller nedbrytning av kroppsvev.
diaré (løs mage): Tyntflytende og hyppig avføring. Diaré som skyldes bakterie- eller virusinfeksjon kalles enteritt eller gastroenteritt.
elveblest (urticaria): Reaksjon i huden, gjerne over et stort hudområde. Sees som røde vabler.
eosinofili: Økt forekomst av en type hvite blodceller som kalles eosinofiler. Tilstanden oppstår ved allergiske reaksjoner og parasittinfeksjoner.
feber (pyreksi, febertilstand): Kroppstemperatur på 38°C eller høyere (målt i endetarmen).
fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.
fordøyelsesproblemer (dyspepsi, fordøyelsesbesvær): Fordøyelsesproblemer med symptomer som vedvarende eller tilbakevendende smerter fra magen og øvre del av buken. Smerten kan variere og oppstår ofte i forbindelse med spising. Dyspepsi rammer ca. 25% av befolkningen. Vanligvis er årsaken ikke sykdom og det kalles da funksjonell dyspepsi.
granulocytopeni: Mangel på en type hvite blodceller som kalles granulocytter. Granulocytter utgjør en viktig del i kroppens forsvar mot infeksjoner. Ved granulocytopeni er kroppen defor mer utsatt for infeksjoner. Årsaken til granulocyttmangelen er ofte at benmargen, hvor kroppen danner granulocyttene, er skadet.
gulsott (ikterus): Opphopning av gallepigment i hud, slimhinner og hornhinne, noe som gir en gulaktig farge.
hemolytisk anemi: Blodsykdom forårsaket av at røde blodlegemer brytes ned raskere enn normalt. Det mest åpenbare symptomet er tretthet, men kan også gi blekhet.
infeksjon (infeksjonssykdom): Når bakterier, parasitter, virus eller sopp trenger inn i en organisme og begynner å formere seg.
kreatinin: Kreatinin er et stoff som dannes i musklene og kan bare fjernes fra kroppen gjennom filtrering i nyrene.
kvalme: Kvalme (nausea) er en ubehagsfornemmelse i mellomgulv og mage, som ofte er fulgt av en følelse av at en vil kaste opp. Kvalme kan forekomme f.eks. ved reisesyke, graviditet, migrene, sykdom i mage-tarmkanalen, forgiftninger, sykdom i hjernen/indre øret, skader i hodet/hjernen og bruk av legemidler (bivirkning).
nøytropeni (neutropeni, mangel på nøytrofile granulocytter): Sykelig redusert antall nøytrofile granulocytter i blodet.
trombocytopeni (trombopeni, blodplatemangel): Redusert antall trombocytter (blodplater) i blodet.