Pakningsvedlegg: Informasjon til brukeren
Atrovent® 0,125 mg/ml, 0,25 mg/ml og 0,5 mg/ml inhalasjonsvæske til nebulisator, oppløsning
ipratropiumbromid
- Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
- Hvis du har ytterligere spørsmål, kontakt lege eller apotek.
- Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
- Kontakt lege eller apotek dersom du opplever bivirkninger inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
- Hva Atrovent er og hva det brukes mot
- Hva du må vite før du bruker Atrovent
- Hvordan du bruker Atrovent
- Mulige bivirkninger
- Hvordan du oppbevarer Atrovent
- Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon
- dersom du er allergisk (overfølsom) overfor ipratropiumbromid, atropin og lignende substanser, som f.eks. hyoscyamin eller skopolamin eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
- dersom du har forstørret prostata
- dersom du har problemer med å tømme blæren
- dersom du har grønn stær
- dersom du har cystisk fibrose. Pasienter med cystisk fibrose har lettere for å få forstyrrelser i tarmfunksjonen.
Andre bronkieutvidende legemidler kan forsterke effekten av Atrovent. Personer som har anlegg for grønn stær bør ikke kombinere Atrovent med salbutamol.
Den maksimale doseringen skal ikke overskrides. Ta kontakt med lege dersom behandlingen ikke virker, eller symptomene forverres.
1. Forbered nebulisatoren for fylling i henhold til instruksjonene gitt av produsenten eller lege. |
|
2. Riv av en beholder. |
|
|
3. Åpne beholderen ved å forsiktig vri av toppen. |
|
|
4. Klem innholdet i beholderen ned i nebulisatorens beholder. |
|
|
5. Fortynn med fysiologisk saltvann til et endelig volum på 2-4 ml. |
|
6. Sett sammen nebulisatoren i henhold til anvisningene. |
|
7. Etter bruk kastes evt. rest av oppløsningen, og nebulisatoren rengjøres i henhold til produsentens instruksjoner. |
Symptomer på at du har fått i deg for mye legemiddel, kan være forbigående synsforstyrrelser.
Synsforstyrrelser, økt puls, hjerteflimmer, elveblest.
Endosebeholder à 1 ml: Oppbevares ved høyst 25ºC.
Endosebeholder à 2 ml: Oppbevares ved høyst 30ºC.
Oppbevares i originalpakningen for å beskytte mot lys.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på pakningen etter ”Utløpsdato”. Utløpsdatoen henviser til den siste dagen i den måneden.
Åpnet endosebeholder skal brukes umiddelbart etter åpning og deretter kastes.
- Virkestoffet er ipratropiumbromid.
- Endosebeholder à 1 ml inneholder:
0,25 mg ipratropiumbromid (tilsv. 0,25 mg/ml ipratropiumbromid)
0,5 mg ipratropiumbromid (tilsv. 0,5 mg/ml ipratropiumbromid) - Endosebeholder à 2 ml inneholder:
0,25 mg ipratropiumbromid (tilsv. 0,125 mg/ml ipratropiumbromid)
0,5 mg ipratropiumbromid (tilsv. 0,25 mg/ml ipratropiumbromid)
- Andre innholdsstoffer er natriumklorid, saltsyre q.s. til pH 3,4 og sterilt vann til 1 ml. Det er ikke tilsatt konserveringsmiddel.
Hver endosebeholder inneholder 1 ml eller 2 ml inhalasjonsvæske. Pakningen inneholder 60 endosebeholdere som er pakket 10 og 10 i folieposer av aluminium.
Boehringer Ingelheim Norway KS, Postboks 405, 1373 Asker
Ordforklaringer til teksten
Ordforklaringer
agonist: Et stoff som har stimulerende effekt på en reseptor. Når agonisten bindes til reseptoren påvirkes eller forsterkes aktiviteten i cellen. Agonister kan være kroppsegne eller kunstig fremstilte.
allergisk reaksjon: Kroppsreaksjon som inkluderer opphovning, rødhet, kløe, rennende nese og pustevansker når kroppen blir utsatt for noe den er allergisk mot, f.eks. pollen, legemidler, visse matvarer og pelsdyr. En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til anafylaksi.
anafylaksi (anafylaktisk reaksjon): Akutt og alvorlig allergisk reaksjon med symptomer som feber, utslett, opphovning, pustebesvær og blodtrykksfall. Anafylaktisk sjokk er livstruende om man ikke setter i gang med legemiddelbehandling i form av antihistaminer og adrenalin.
astma: Anfall av åndenød pga. kramper og betennelse i bronkiene. Anfall kan utløses av trening eller ved å puste inn et irriterende stoff. Symptomer på astma er surkling og tetthet i brystet, kortpustethet og hoste.
cystisk fibrose: Arvelig forstyrrelse i stoffskiftet som hovedsakelig rammer luftveiene og bukspyttkjertelen. Sykdommen medfører kraftig produksjon av seigt slim i lungene. Dette hemmer luftstrømmen og det blir vanskelig å puste. Slimet øker også infeksjonsrisikoen. Den økte slimmengden fører til celledød i lungene og i bukspyttkjertelen. Symptomer er hoste og pustebesvær, og ved infeksjon forekommer feber.
diaré (løs mage): Tyntflytende og hyppig avføring. Diaré som skyldes bakterie- eller virusinfeksjon kalles enteritt eller gastroenteritt.
elveblest (urticaria): Reaksjon i huden, gjerne over et stort hudområde. Sees som røde vabler.
grønn stær (glaukom): Glaukom eller grønn stær er en øyesykdom. Det finnes flere former for grønn stær, men felles for alle er at trykket i øyet er for høyt, noe som kan skade synsnerven og gi redusert syn. Trykket reguleres av forholdet mellom tilsiget og utskillelsen av øyets kammervann. Glaukom er en av de vanligste årsakene til blindhet.
kronisk bronkitt: Langvarig betennelse i lungenes luftrør. Sykdommen kjennetegnes av vedvarende økt slimutskillelse (mer enn 3 måneder i 2 år på rad), samt hoste. Kronisk bronkitt er ofte forårsaket av smittestoffer.
kvalme: Kvalme (nausea) er en ubehagsfornemmelse i mellomgulv og mage, som ofte er fulgt av en følelse av at en vil kaste opp. Kvalme kan forekomme f.eks. ved reisesyke, graviditet, migrene, sykdom i mage-tarmkanalen, forgiftninger, sykdom i hjernen/indre øret, skader i hodet/hjernen og bruk av legemidler (bivirkning).
munntørrhet (xerostomi, tørr munn): Tørre slimhinner i munnen som følge av nedsatt spyttsekresjon.