PULVER TIL BEHANDLINGSOPPLØSNING 1000 mg/g til fisk: 1 g inneh.: Trikainmesilat 1 g.


Egenskaper

Virkningsmekanisme: Fungerer som totalbedøvelse eller narkose. Reduserer blodgjennomstrømningen i gjellene og reduserer oksygenopptaket. Ved høyere temperaturer fremkalles narkose raskere, men sikkerhetsmarginen er mindre.
Absorpsjon: Raskt over gjellene.
Fordeling: Til alle organer og vev.
Halveringstid: Ca. 70 minutter i muskel etter avsluttet behandling.
Metabolisme: Både polare og upolare metabolitter dannes og utskilles.
Utskillelse: Primært via gjellene.

Indikasjoner 

Akvariefisk, eller utviklingsstadier av akvariefisk, og avlsfisk og yngelstadier av fisk: Til bruk i immersjonsbad for sedasjon, immobilisering og anestesi av fisk ved vaksinering, transport, veiing, merking, klipping, stryking av avlsfisk, blodprøvetagning og kirurgiske inngrep.

Kontraindikasjoner

Overfølsomhet for virkestoffet. Skal ikke brukes til følgende tropiske fiskearter: Apistogramma (Mikrogeophagus) ramirez, Balantiocheilos melanopterus, Etroplus suratensis, Melanotaenia maccullochi, Monodactylus argenteus, Phenacogrammus interruptus og Scatophagus argus.

Bivirkninger

Ingen kjente.

Rapportering av bivirkninger


Forsiktighetsregler 

Bruk ikke høyere dose enn anbefalt for behandling av de ulike fiskekategoriene. Ved anestesi av avlsfisk skal fisken dyppes i legemiddelfritt vann rett før stryking for å begrense tiden preparatet er i direkte kontakt med rogn og melke. Siden behandlingsoppløsningen er svakt sur foreslås bruk av fosfat- eller imidazolbuffer for å redusere stressbelastningen. Særlige forholdsregler for personer som administrerer preparatet: Ved overfølsomhet for trikainmesilat bør kontakt med preparatet unngås. Bruk tette gummihansker ved håndering. Unngå kontakt med hud og øyne. Ved utilsiktet kontakt skal det berørte området umiddelbart skylles med rikelig rennende vann. Ved vedvarende irritasjon skal lege oppsøkes. Håndter posene forsiktig for å unngå at det går hull på dem. Unngå å virvle opp støv ved håndtering. Ved utilsiktet inhalasjon av pulverstøv oppsøk frisk luft. Oppsøk straks lege ved pustebesvær og vis etikett. Bruk støvmaske i situasjoner hvor støv dannes. Engangshalvmaske skal være i overensstemmelse med europeisk standard EN 149 og halvmaske med partikkelfilter skal være i overensstemmelse med EN 140 (halvmaske) og EN 143 (partikkelfilter). Ikke spis, drikk eller røyk ved håndtering. Vask hender etter bruk. Ved utilsiktet inntak, søk straks legehjelp og vis pakningsvedlegg​/​etikett. Miljø: For å beskytte miljøet skal brukte oppløsninger enten filtreres gjennom et aktivt kullfilter før fortynning i oppdrettsanleggets avløpsvann, eller overføres til en oppbevaringstank fylt med vann for kontrollert utslipp med ytterligere fortynning i oppdrettsanleggets avløpsvann. Se pakningsvedlegg for mer informasjon.

Interaksjoner 

Ingen kjente.

Dosering 

Preparatet bør oppløses i vann med tilsvarende sammensetning og egenskaper som fisken er vant med. Fisken bør fastes i 12-24 timer før anestesi eller langvarig sedasjon. Biomassetettheten bør ikke overskride 80 g​/​liter under behandling. Når fisk skal medisineres over en lengre periode, f.eks. ved transport, bør graden av sedasjon tillate fisken å opprettholde likevekt og svømmeposisjon for å redusere risiko for skader og tap. Flere faktorer påvirker preparatets effekt og sikkerhet, inkl. legemiddelkonsentrasjon, eksponeringstid, temperatur, vannets oksygeninnhold, salinitet, vannets hardhet, fiskestørrelse (små fisk er mer følsomme) og biomassetetthet. Pga. disse variable faktorene anbefales det å teste valgt legemiddelkonsentrasjon og eksponeringstid på en liten gruppe representativ fisk før et større antall fisk behandles. Dette er spesielt viktig ved vanntemperatur i øvre eller nedre del av det normale temperaturområdet for arten som behandles. Effekten på fisken bør overvåkes etter hvert som preparatet gradvis tilsettes behandlingsenheten. Følgende eksempler på dosering og behandlingstid er basert på laboratorie- og felterfaring:

 

 

Konsentrasjon
(mg​/​liter) i vann

Behandlingstid
(minutter)

Ørretarter (7-17°C)

 

 

Sedasjon

 

10-30

≤480

Anestesi

Lett

30-80

≤30

 

Dypere

80-180

≤10

Laks

 

 

 

Sedasjon

 

7-30

≤240

Anestesi

Lett

30-80

≤10

 

Dypere

80-100

≤5

Abbor

 

 

 

Sedasjon

 

8-30

≤480

Anestesi

Lett

30-70

≤20

 

Dypere

70-100

≤4

Karper

 

 

 

Sedasjon

 

20-30

≤1440

Anestesi

 

30-200

≤8

Tropisk ferskvannsfisk

 

 

Sedasjon

 

30-50

≤1440

Avhengig av behandlingskonsentrasjonen vil immobilisering inntreffe 1-15 minutter etter start av bedøvelsesbehandlingen. Fisk i narkose bør fjernes fra behandlingsoppløsningen og returneres til sitt normale miljø så raskt som mulig der restitusjonen vil ta 1-30 minutter. Tilberedning​/​Håndtering: Posene med pulver er vannoppløselige. Beregn antall poser som kreves for egnet konsentrasjon av bedøvelsesbadet. Inntil 5 poser plasseres i en merket polyetylenbeholder med skrulokk, sammen med ≥2 liter vann. Skru lokket tett på beholderen og rist forsiktig i 5 minutter. Hell oppløsningen over i behandlingsenheten. Oksygen skal tilsettes, med mindre sedasjon eller anestesi er kortvarig. Skal ikke blandes med andre preparater, pga. manglende forlikelighetsstudier.

Overdosering​/​Forgiftning

Overfør straks fisk fra behandlingsenhet til legemiddelfritt, oksygenert vann med tilsvarende sammensetning og temperatur. Overdosering eller langvarig eksponering for preparatet kan gi respirasjonssvikt og død.

Tilbakeholdelsestider

70 døgngrader etter siste behandling. Fisk under behandling skal ikke slaktes til konsum. Skal ikke brukes ved stryking av rogn beregnet på konsum.

Oppbevaring og holdbarhet 

Oppbevares tørt i originalpakning. Beskytt oppløsningen mot direkte sollys. Holdbarhet etter rekonstituering: 12 timer.

 

Pakninger

Cereka vet., PULVER TIL BEHANDLINGSOPPLØSNING:

Styrke Dyreart Pakning Varenr R.gr.
1000 mg/g fisk 20 × 50 g (dosepose) 073584 C

SPC (preparatomtale)

Cereka vet. PULVER TIL BEHANDLINGSOPPLØSNING 1000 mg/g

Gå til godkjent preparatomtale

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på nettsiden til Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Legemidler sentralt godkjent i EU​/​EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Basert på SPC godkjent av DMP/EMA:

12.02.2024


Sist endret: 17.03.2025