Pakningsvedlegg: Informasjon til brukeren
Mometasone Sandoz 50 mikrogram/dose nesespray, suspensjon
mometasonfuroat
- Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
- Hvis du har ytterligere spørsmål, kontakt lege eller apotek.
- Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
- Kontakt lege eller apotek dersom du opplever bivirkninger inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
- Hva Mometasone Sandoz er og hva det brukes mot
- Hva du må vite før du bruker Mometasone Sandoz
- Hvordan du bruker Mometasone Sandoz
- Mulige bivirkninger
- Hvordan du oppbevarer Mometasone Sandoz
- Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon
Mometasone Sandoz brukes til behandling av symptomer på pollenallergi (også kalt sesongrelatert allergi eller allergisk rhinitt) samt helårlig rhinitt hos voksne og barn over 3 år.
Pollenallergi, som inntreffer på visse tidspunkter av året, er en allergisk reaksjon som skyldes at man puster inn pollen fra trær, gress, ugress og også sopp-/muggsporer. Helårlig rhinitt er ikke sesongavhengig og symptomene kan skyldes overfølsomhet overfor ulike ting som husstøvmidd, dyrehår (eller flass), fjær og forskjellige typer mat. Mometasone Sandoz reduserer opphovning og irritasjon i nesen din og reduserer dermed nysing, kløe og tett og/eller rennende nese forårsaket av pollenallergi eller helårlig rhinitt.
Mometasone Sandoz brukes for å behandle nesepolypper hos voksne fra 18 år og eldre.
- dersom du er allergisk overfor virkestoffet eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
- dersom du har en ubehandlet infeksjon i nesen (f.eks. herpes). Infeksjonen kan forverres dersom du bruker Mometasone Sandoz. Vent til infeksjonen er over før du bruker Mometasone Sandoz nesespray.
- dersom du nylig har operert nesen eller skadet nesen. Du bør ikke bruke nesesprayen før nesen er leget.
- dersom du har eller har hatt tuberkulose.
- dersom du har en eller annen infeksjon.
- dersom du tar andre kortikosteroider, enten via munnen eller som injeksjon.
- dersom du har cystisk fibrose.
- dersom ditt immunsystem er svekket (dersom du har problemer med å bekjempe infeksjoner) og du kommer i kontakt med noen som har meslinger eller vannkopper. Du bør unngå å komme i kontakt med noen som har disse infeksjonene.
- dersom du har en infeksjon i nesen eller halsen.
- dersom du bruker dette legemidlet i flere måneder eller lengre.
- dersom du har vedvarende irritasjon i nesen eller halsen.
- Når symptomene er under kontroll kan legen din anbefale deg å redusere doseringen.
- Dersom du ikke føler deg bedre, bør du kontakte legen din, og han eller hun kan be deg øke dosen. Maksimal daglig dose er 4 spray i hvert nesebor 1 gang daglig.
- Dersom symptomene ikke er under kontroll etter 5 – 6 uker, kan dosen økes til 2 spray i hvert nesebor 2 ganger daglig. Når symptomene er under kontroll, kan legen din be deg om å redusere dosen.
- Dersom du ikke oppnår effekt etter 5 – 6 ukers behandling med dosering to ganger daglig, bør du kontakte legen din.
- Rist flasken godt.
- Ta av plasthetten.
- Plasser pekefinger og langfinger på hver side av neseapplikatoren og tommelen på undersiden av flasken. Ikke stikk spisse gjenstander inn i neseapplikatoren.
- Puss nesen forsiktig for å rense neseborene.
- Lukk ett nesebor og sett neseapplikatoren opp i det andre neseboret som vist. Bøy hodet litt forover og hold flasken rett opp.
- Pust ut gjennom munnen. Gjenta trinn 4 for å inhalere en andre gang i samme nesebor hvis aktuelt.
- Fjern neseapplikatoren fra neseboret og pust ut gjennom munnen.
- Gjenta trinn 3 til 6 for det andre neseboret.
- Det er viktig at du rengjør flaskens neseapplikator regelmessig for at nesesprayen din skal fungere optimalt.
- Ta av plasthetten og dra flaskens hvite neseapplikator forsiktig av.
- Vask applikatoren og plasthetten i varmt vann, og skyll godt under rennende vann.
- Ikke rengjør tuppen ved å stikke nåler eller andre spisse gjenstander i neseapplikatoren, da dette kan skade applikatoren og forårsake feil dosering.
- La plasthetten og applikatoren tørke på et varmt sted.
- Sett på plass neseapplikatoren og deretter plasthetten.
- Trykk 2 ganger for å få jevn spray, før du bruker nesesprayen igjen.
Du må ikke ta en dobbel dose som erstatning for en glemt dose.
reaksjoner kan være alvorlige. Stopp bruken av Mometasone Sandoz og oppsøk medisinsk hjelp øyeblikkelig hvis du opplever symptomer som:
- hovent ansikt, tunge eller svelg
- problem med svelging
- elveblest
- piping i brystet eller vanskeligheter med å puste
De fleste pasienter får ingen bivirkninger etter bruk av Mometasone Sandoz nesespray. Noen kan imidlertid oppleve de følgende bivirkninger ved bruk av Mometasone Sandoz eller andre nesesprayer som inneholder kortikosteroider:
- hodepine
- nysing
- neseblod [forekom svært vanlig (hos flere enn 1 av 10 personer) ved behandling av nesepolypper med 2 spray i hvert nesebor 2 ganger daglig]
- sår nese eller hals
- sår i nesen
- infeksjon i de øvre luftveiene
- økt trykk i øyet (glaukom) og/eller grå stær (katarakt) som fører til synsforstyrrelser
- tåkesyn
- skader på skilleveggen mellom neseborene
- forandring i smak og lukt
- vanskeligheter med å puste og/eller piping i brystet
- Oppbevares utilgjengelig for barn.
- Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på etiketten etter Utl.dato eller EXP. Utløpsdatoen henviser til den siste dagen i den måneden.
- Sprayflasken skal brukes innen 2 måneder etter åpning. Åpne kun 1 flaske om gangen.
- Skal ikke fryses.
- Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.
- Virkestoffet er mometasonfuroat. Hver dosering gir en fast dose på 50 mikrogram mometasonfuroat (som mometasonfuroatmonohydrat).
- Andre innholdsstoffer er mikrokrystallinsk cellulose og karmellosenatrium, glyserol, sitronsyremonohydrat, natriumsitratdihydrat, polysorbat 80, benzalkonklorid, vann til injeksjonsvæsker.
1 flaske inneholder 10 g nesespray (suspensjon) tilsvarende 60 doser
1 flaske inneholder 17 g nesespray (suspensjon) tilsvarende 120 doser
1 flaske inneholder 18 g nesespray (suspensjon) tilsvarende 140 doser
3 flasker som hver inneholder 18 g nesespray, suspensjon, tilsvarende 140 doser
Ordforklaringer til teksten
Ordforklaringer
allergi: Overfølsomhet, unormal følsomhet for visse fremmede stoffer (allergener). Det er kroppens immunsystem som gjenkjenner og reagerer på allergenet. Vanlige allergener er pollen, mugg og pelsdyr, og diverse matvarer som melk, egg og nøtter. Når kroppen kommer i kontakt med allergenet frisetter immunforsvaret substansen histamin, som utløser reaksjoner som rennende nese, nysing, opphovning, røde øyne og andre kroppsreaksjoner.
allergisk reaksjon: Kroppsreaksjon som inkluderer opphovning, rødhet, kløe, rennende nese og pustevansker når kroppen blir utsatt for noe den er allergisk mot, f.eks. pollen, legemidler, visse matvarer og pelsdyr. En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til anafylaksi.
allergisk rhinitt: Betennelse i nesens slimhinne som utløses av allergifremkallende substanser, vanligvis pollen. Symptomer er nesetetthet, rennede nese og nysing.
betennelse (inflammasjon): Skade eller nedbrytning av kroppsvev.
cystisk fibrose: Arvelig forstyrrelse i stoffskiftet som hovedsakelig rammer luftveiene og bukspyttkjertelen. Sykdommen medfører kraftig produksjon av seigt slim i lungene. Dette hemmer luftstrømmen og det blir vanskelig å puste. Slimet øker også infeksjonsrisikoen. Den økte slimmengden fører til celledød i lungene og i bukspyttkjertelen. Symptomer er hoste og pustebesvær, og ved infeksjon forekommer feber.
elveblest (urticaria): Reaksjon i huden, gjerne over et stort hudområde. Sees som røde vabler.
flass: Små og litt fettete hudflak, som ofte sitter fast i håret.
glaukom (grønn stær): Glaukom eller grønn stær er en øyesykdom. Det finnes flere former for grønn stær, men felles for alle er at trykket i øyet er for høyt, noe som kan skade synsnerven og gi redusert syn. Trykket reguleres av forholdet mellom tilsiget og utskillelsen av øyets kammervann. Glaukom er en av de vanligste årsakene til blindhet.
grå stær (katarakt): Katarakt eller grå stær: Navn på en øyesykdom. Grå stær er en vanlig sykdom hos eldre. Ved grå stær blir øyelinsen grumset slik at lyset ikke når fram til netthinnen og man får langsomt en forverret synsskarphet.
infeksjon (infeksjonssykdom): Når bakterier, parasitter, virus eller sopp trenger inn i en organisme og begynner å formere seg.
kortikosteroid: Steroidhormoner som produseres i binyrebarken. De kan inndeles i flere undergrupper: Glukokortikoider, mineralkortikoider og mannlige- og kvinnelige kjønnshormoner.
meslinger (morbilli): Barnesykdom som skyldes infeksjon med morbilli-virus. I dag er de fleste vaksinert med MMR-vaksine, og meslinger er derfor en sjelden sykdom i Norge.
nesepolypper: Utposning i nese eller bihule.
rhinitt: Betennelse i nesens slimhinne som gir utslag som tett nese, rennende nese, nysing, kløe og hodepine.
tuberkulose: Tuberkulose er en infeksjon som skyldes bakterien Mycobacterium tuberculosis. Infeksjonen rammer oftest lungene, men kan også ramme andre steder i kroppen.