Hibitane

Bioglan

Bredspektret antiseptikum.

ATC-nr.: D08A C02

 

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 A01A B03
Klorheksidin
 
PNEC: 0,084 μg/liter
Salgsvekt: 2 182,42601 kg
Miljørisiko: Bruk av klorheksidin gir middels høy risiko for miljøpåvirkning.
Bioakkumulering: Klorheksidin har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Klorheksidin er potensielt persistent.
Miljøinformasjonen (datert 02.03.2018) er utarbeidet av GlaxoSmithKline Consumer Healthcare.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

VAGINALKREM 1%: 1 g inneh.: Klorheksidinglukonat 10 mg, flytende parafin, hvit vaselin, cetostearylalkohol, cetostearylalkoholetylenoksidkondensat, isopropanol, linalylacetat, renset vann.


Indikasjoner

Antiseptisk eksplorasjonskrem i obstetrikk og gynekologi.

Dosering

Påføres huden rundt vulva og perineum og på undersøkelseshanskene til jordmor eller lege.
Administrering: Brukes ufortynnet. Skal ikke blandes med såpe eller andre anioniske midler.

Kontraindikasjoner

Tidligere overømfintlighet for klorheksidin (ekstremt sjelden). Overfølsomhet for innholdsstoffene.

Forsiktighetsregler

Skal ikke komme i kontakt med øyne, ører, hjerne eller hjernehinner. Hjelpestoffer: Inneholder cetostearylalkohol som kan gi lokale hudreaksjoner (f.eks. kontakteksem).

Graviditet, amming og fertilitet

Absorberes i liten grad. Kan brukes under graviditet og amming.
Klorheksidin

Bivirkninger

Vanlige (≥1/100 til <1/10): Hud: Hudirritasjon. Sjeldne (≥1/10 000 til <1/1000): Øvrige: Generelle allergiske reaksjoner.

Rapportering av bivirkninger


Overdosering/Forgiftning

Ved aksidentell tilførsel peroralt, ventrikkelskylling med melk, eggehvite, gelatin eller mild såpe.

Egenskaper

Klassifisering: Eksplorasjonsmiddel med gode smøreegenskaper i kombinasjon med klorheksidinets brede antibakterielle effekt.
Virkningsmekanisme: Klorheksidin er et bredspektret antiseptikum med virkning på både grampositive og gramnegative vegetative bakterier, sopper, dermatofytter og lipofile viruser. Har effekt på bakteriesporer kun ved økt temperatur.
Absorpsjon: Pga. sin kationiske karakter, bindes klorheksidin sterkt til hud, mucosa og andre vev og blir derfor i liten grad absorbert. Det er ikke påvist målbare konsentrasjoner i blodet etter oral eller perkutan tilførsel.

Sist endret: 04.08.2017
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

28.07.2017


 

Pakninger, priser, refusjon og SPC


Hibitane, VAGINALKREM:

StyrkePakning
Varenr.
SPC1Refusjon2
Byttegruppe
Pris (kr)3R.gr.4
1%250 ml
098290
SPC_ICON-
-
*F

1Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.

2Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

3Angitt pris er maksimal utsalgspris fra apotek. Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne *. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

4Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.

allergisk reaksjon: Kroppsreaksjon som inkluderer opphovning, rødhet, kløe, rennende nese og pustevansker når kroppen blir utsatt for noe den er allergisk mot, f.eks. pollen, legemidler, visse matvarer og pelsdyr. En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til anafylaksi.

antiseptikum (antiseptika): Middel som dreper eller hemmer bakterier og andre mikroorganismer på kroppens overflate. Et antiseptisk middel brukes til å forebygge at en infeksjon oppstår på huden eller i sår.

fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.

forgiftning: Tilstand som skyldes inntak av giftige stoffer, slik som legemidler, rusmidler, kjemikalier eller stoffer som finnes naturlig i dyr og planter, i en slik mengde at det kan føre til alvorlig skade.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

kontraindikasjoner: Forhold som i et spesielt tilfelle taler imot en viss handlemåte, f.eks. en behandlingsmetode. I Felleskatalogtekstene må de forhold som angis tolkes som absolutte kontraindikasjoner, hvilket betyr at bruken skal unngås helt.