Vanquin

Meda

Anthelmintikum, middel mot nematoder.

ATC-nr.: P02C X01

 

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkTABLETTER, drasjerte 50 mg: Hver tablett inneh.: Pyrvinembonat tilsv. pyrvin 50 mg, mannitol, sukrose, natriumbenzoat (E 211), metyl- (E 218) og propylparahydroksybenzoat (E 216), kalsiumkarbonat, hjelpestoffer. Fargestoff: Rødt jernoksid (E 172). Sukkerdrasjert.


Indikasjoner

Enterobiasis (= oxyuriasis).

Dosering

Voksne, ungdom og barn >1 år: Gis som en engangsdose tilsv. pyrvin 5 mg/kg, dvs. 1 tablett (50 mg) pr. 10 kg. Behandlingen skal gjentas etter 14 dager for å tilintetgjøre nyutklekket mark. Større doser kan oppdeles i stedet for å ta alt på en gang. Dreper levende mark, men ikke egg. Hele familien bør behandles. Følgende doseringsskjema kan anvendes:

Alder

Vekt (kg)

Antall tabletter gitt som engangsdose

1 år

10

1

6 år

20

2

10 år

30

3

13 år

40

4

Eldre barn og voksne1

50

5

60

6

 

70

7

1Dosen for voksne bør ikke overstige anbefalt dose for en pasient på 70 kg, da størrelsen på mage-tarmkanalen hos voksne ikke øker vesentlig ved økt vekt.
Barn <10 kg: Bør bare behandles etter samråd med lege.
Administrering: Bør svelges hele straks, for å unngå misfarging av tenner og munnhule. Bør av samme grunn ikke tygges, knuses eller deles. For hygieneråd, se pakningsvedlegg.

Kontraindikasjoner

Overfølsomhet for innholdsstoffene.

Forsiktighetsregler

Bør ikke brukes til barn <10 kg unntatt etter samråd med lege. Pyrvin inneholder et meget intenst fargestoff, se Administrering. Pasienten bør opplyses om at preparatet farger avføringen rød. Ved oppkast vil dette være farget rødt og trolig farge av på de fleste materialer.

Graviditet, amming og fertilitet

Graviditet: Absorberes i liten grad fra mage-tarmkanalen. Dette indikerer at det sannsynligvis er liten risiko for skadelige effekter på svangerskapet, fosteret eller det nyfødte barnet.
Amming: Absorberes i liten grad fra mage-tarmkanalen og kan derfor brukes under amming.
Pyrvin

 

Bivirkninger

Beskrivelse av frekvensintervaller

Anbefalte doser gir minimale bivirkninger.

OrganklasseBivirkning
Gastrointestinale
VanligeAbdominalsmerte, diaré, kvalme, oppkast
Generelle
Mindre vanligeAllergisk reaksjon
Hud
Mindre vanligeFotosensitivitet

Anbefalte doser gir minimale bivirkninger.

FrekvensBivirkning
Vanlige
GastrointestinaleAbdominalsmerte, diaré, kvalme, oppkast
Mindre vanlige
GenerelleAllergisk reaksjon
HudFotosensitivitet

Rapportering av bivirkninger


Overdosering/Forgiftning

Se Giftinformasjonens anbefalinger: P02C X01

Egenskaper

Virkningsmekanisme: Virker direkte letalt på parasitten ved at enzymatisk-respiratoriske prosesser blokkeres.
Absorpsjon: Absorberes praktisk talt ikke fra mage-tarmkanalen.

Sist endret: 27.09.2019
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

16.08.2016


 

Pakninger, priser, refusjon og SPC


Vanquin, TABLETTER, drasjerte:

StyrkePakning
Varenr.
SPC1Refusjon2
Byttegruppe
Pris (kr)3R.gr.4
50 mg8 stk. (blister)
153890
SPC_ICON-
-
*F

1Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.

2Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

3Angitt pris er maksimal utsalgspris fra apotek. Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne *. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

4Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.

allergisk reaksjon: Kroppsreaksjon som inkluderer opphovning, rødhet, kløe, rennende nese og pustevansker når kroppen blir utsatt for noe den er allergisk mot, f.eks. pollen, legemidler, visse matvarer og pelsdyr. En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til anafylaksi.

diaré (løs mage): Tyntflytende og hyppig avføring. Diaré som skyldes bakterie- eller virusinfeksjon kalles enteritt eller gastroenteritt.

enterobiasis (småmarkinfeksjon, barneorminfeksjon, rundorminfeksjon): Infeksjon med rundorm av slekten Enterobius. E. vermicularis. Forekommer ofte i tarmen hos mennesker og gir kløe, spesielt rundt endetarmsåpningen.

fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.

forgiftning: Tilstand som skyldes inntak av giftige stoffer, slik som legemidler, rusmidler, kjemikalier eller stoffer som finnes naturlig i dyr og planter, i en slik mengde at det kan føre til alvorlig skade.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

kontraindikasjoner: Forhold som i et spesielt tilfelle taler imot en viss handlemåte, f.eks. en behandlingsmetode. I Felleskatalogtekstene må de forhold som angis tolkes som absolutte kontraindikasjoner, hvilket betyr at bruken skal unngås helt.

kvalme: Kvalme (nausea) er en ubehagsfornemmelse i mellomgulv og mage, som ofte er fulgt av en følelse av at en vil kaste opp. Kvalme kan forekomme f.eks. ved reisesyke, graviditet, migrene, sykdom i mage-tarmkanalen, forgiftninger, sykdom i hjernen/indre øret, skader i hodet/hjernen og bruk av legemidler (bivirkning).