Tetrakain Minims

Bausch Health

Lokalanestetikum.

ATC-nr.: S01H A03

 Miljørisiko i Norge
 S01H A03
Tetrakain
 
Miljørisiko: Miljøpåvirkning av tetrakain kan ikke utelukkes, da økotoksikologiske data mangler.
Bioakkumulering: Tetrakain har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Det kan ikke utelukkes at tetrakain er persistent, da data mangler.
Miljøinformasjonen (datert 07.09.2017) er utarbeidet av Bausch och Lomb.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

ØYEDRÅPER, endosebeholdere 10 mg/ml (1%): 1 ml inneh.: Tetrakainhydroklorid 10 mg, saltsyre til pH 4, sterilt vann. Uten konserveringsmiddel.


Indikasjoner

Lokalanestesi i oftalmologisk praksis.

Dosering

For tonometri: 1-2 dråper dryppes i øyet. Endosebeholderen kastes etter hver inndrypping/bruk og ev. overskuddsvæske kastes.

Kontraindikasjoner

Overflatiske betennelsestilstander, særlig keratitt. Overfølsomhet for innholdsstoffene.

Forsiktighetsregler

Bør ikke brukes til premature barn og barn <1 måned. Når øyet er bedøvet er det viktig å unngå å få støv og bakterier i øyet. Legemidlet kan forårsake forbigående uklart eller tåkete syn og kan påvirke evnen til å kjøre bil og bruke maskiner. Pasienten bør derfor ikke kjøre bil eller bruke maskiner før synet er normalisert.

Interaksjoner

For utfyllende informasjon fra Legemiddelverket om relevante interaksjoner, se S01H A03
Nedsetter effekten av sulfonamider.

Gå til interaksjonsanalyse


Graviditet, amming og fertilitet

Graviditet: Ved bruk av øyedråper anses systemisk eksponering av tetrakain å være så liten at det sannsynligvis medfører liten risiko for skadelige effekter på svangerskapsforløpet, fosteret eller det nyfødte barnet.
Amming: Ved bruk av øyedråper anses systemisk eksponering av tetrakain å være liten. Det er lite sannsynlig at barn som ammes blir påvirket.
Tetrakain

Bivirkninger

Forbigående svie ved inndrypping. Vedvarende bruk kan gi keratitt og påføre korneas epitel varig skade. Allergiske reaksjoner kan forekomme (sjeldent).

Rapportering av bivirkninger


Overdosering/Forgiftning

Se Giftinformasjonens anbefalinger: For lokalanestetika S01H

Egenskaper

Klassifisering: Aminobenzosyreester.
Virkningsmekanisme: Hindrer ledning av nerveimpulser. Gir hurtig innsettende og kraftigere anestesi enn med oksybuprokain. Effekten varer ca. 15 minutter.

Oppbevaring og holdbarhet

Skal oppbevares ved høyst 25°C og beskyttet mot lys. Skal ikke fryses.

Sist endret: 25.09.2015
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

20.03.2019

 

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Tetrakain Minims, ØYEDRÅPER, endosebeholdere:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
10 mg/ml (1%)20 × 0,5 ml (endosebeholdere)
448068
-
-
118,90CSPC_ICON

1Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

2Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne * i kolonnen Pris. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

3Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

allergisk reaksjon: Kroppsreaksjon som inkluderer opphovning, rødhet, kløe, rennende nese og pustevansker når kroppen blir utsatt for noe den er allergisk mot, f.eks. pollen, legemidler, visse matvarer og pelsdyr. En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til anafylaksi.

anestesi (bedøvelse): Følelsesløshet, dvs. bortfall av sanseinntrykk slik som smertesans.

fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.

forgiftning: Tilstand som skyldes inntak av giftige stoffer, slik som legemidler, rusmidler, kjemikalier eller stoffer som finnes naturlig i dyr og planter, i en slik mengde at det kan føre til alvorlig skade.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

keratitt (hornhinnebetennelse): Betennelse øyets hornhinne. Forårsakes av skade, bakterier, virus, sopp eller autoimmun sykdom. Symptomer er smerter, lysskyhet, nedsatt syn, tåreflod og sammenkniping av øyet.

kontraindikasjoner: Forhold som i et spesielt tilfelle taler imot en viss handlemåte, f.eks. en behandlingsmetode. I Felleskatalogtekstene må de forhold som angis tolkes som absolutte kontraindikasjoner, hvilket betyr at bruken skal unngås helt.