Vorter

Hva er vorter?

Bilde av vorter på fingre» Vis større bildeBilde av fotvorter» Vis større bildeVorter (verrucae vulgares), som er en fellesbetegnelse for hånd- og fotvorter, skyldes infeksjon med bestemte typer av humant papilloma-virus (HPV). Andre HPV-typer kan gi flate vorter i ansiktet hos barn.

Hvordan forløper sykdommen?

Vorter forsvinner ofte av seg selv. I løpet av 1-2 år forsvinner over halvparten av alle vorter hos barn uten behandling. Hos voksne kan vorter være mer gjenstridige, tross behandling. Det er viktig å unngå behandling som gir arr under føttene, da et arr kan bli til en varig liktorn som gjør vondt når man går. Det er spesielt kraftig frysning eller kirurgisk fjerning av vorter under fotsålene som kan resultere i arrdannelse.

Hvem får sykdommen?

Vorter er en svært alminnelig virusinfeksjon. De fleste blir smittet allerede i barndommen, og i 10-12-årsalderen har opp mot hvert fjerde barn vorter. Vortevirus smitter ved berøring, men det kan også bli overført via gulvene i svømmehaller, garderober, baderom og antagelig også via felles håndklær. Vorter er ikke så vanlig hos voksne, men når voksne først får dem, holder vortene seg som regel i flere år. Dersom du får nedsatt immunforsvar, kan du risikere at vortevirus dukker opp (blir reaktivert), slik at du igjen får vorter.

Hva er årsaken til vorter?

Vorter skyldes en infeksjon i huden med humant papilloma-virus (HPV).

Symptomer

Vorter varierer i størrelse fra 1 mm til 1 cm i diameter. På hendene ligner vorter på blomkålaktige knopper, og de sitter ofte på oversiden av fingrene og ved neglene. På føttene er vortene flate. De sitter oftest foran på fotsålen og på hælen, men vorter kan også sitte andre steder på kroppen. Som regel er du kun kosmetisk plaget av håndvorter mens vorter under føttene kan bli tykke og ømme. I ansiktet er vortene ofte helt flate og hudfargede eller lett fargede, og derfor vanskelige å se.

Undersøkelser

Hånd- og fotvorter er så lette å gjenkjenne at det ikke er grunn til spesielle undersøkelser for at legen skal kunne stille diagnosen.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Ved å file ned vortene daglig kan du få dem til å forsvinne hurtigere. Det gir også den fordel ved fotvorter, at de gir mindre ømhet og smerter hvis du beskjærer dem.


Medisinsk behandling:

Du kan kombinere nedfilingen med å påføre krem, oppløsninger eller plastre med midler som løser opp hard hud, et par ganger i uken. Lokalbehandlingen kan også kombineres med frysning (kryoterapi) med flytende nitrogen i 5-15 sekunder hver 2.-3. uke hos legen.

Kirurgisk behandling, hvor legen skjærer, skraper eller brenner vekk vortene, eventuelt med laser, er en mulig behandling, hvis du har få, enkeltsittende vorter utenfor fotens tråputer.

Sist revidert: 12.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.