Venøse leggsår

Hva er venøse leggsår?

Venøse leggsår (ulcus cruris venosum) skyldes dårlig funksjon av de blodårene (vener), som fører blodet vekk fra bena. Ofte er såret plassert på den smale delen av underbenet, og ofte på innsiden.

Hvordan forløper sykdommen?

Venøse leggsår oppstår ofte uten ytre årsak. I en periode før kan huden være preget av eksem. Såret kan deretter være til stede i månedsvis. Når du én gang har hatt et leggsår, er det dannet arrvev. I arrvevet kan det senere oppstå et nytt sår. Forløpet til venøse leggsår er ofte kronisk, men ender sjelden med amputasjon.

Hvem får sykdommen?

Venøse leggsår er det mest alminnelige av alle typer leggsår. Flere kvinner enn menn, og flere eldre får venøse leggsår.

Hva er årsaken til venøse leggsår?

Hos eldre er veneklaffene gått til grunne, fungerer dårlig, eller venene er skadet i forbindelse med operasjon for slitasjegikt i hofter og kne. Pumpefunksjonen som vener og muskelfunksjon skulle stå for, virker ikke. Derfor hopes blodet opp i vevet, som så å si går til grunne innenfra, og det oppstår et sår i huden. Nedsatt bevegelighet, stående arbeid og overvekt spiller også inn i utviklingen av såret, og også arvelige forhold. Når yngre får leggsår, skyldes det at det har vært blodpropp i de dype vener. Leggsår er også hyppig blant narkomane, hvor venene er ødelagt av feilinjeksjon.

Symptomer

Såret oppstår gradvis, det begynner å væske, og kanskje oppstår det smerter i såret. Avhengig av hvilke bakterier som befinner seg i såret, kan det lukte kraftig. I sjeldne tilfeller brer det seg kraftig rødme ut i huden omkring såret. På grunn av fargen betegnes denne betennelsestilstanden i huden for rosen. Hvis du får betennelse i såret, får du ofte feber og allmenn utilpasshet.

Undersøkelser

Legen måler sårets størrelse, og pulsen føles på foten. Eventuelt måles blodtrykket på ankelen din med blodtrykksmansjett og spesielt ultralydutstyr som viser blodets strømning i venene. Disse undersøkelsene gjøres for å utelukke åreforkalkning, hvor den nedsatte blodtilførselen medfører at såret har vanskelig for å gro.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Den viktigste behandlingen består i anleggelse av en elastisk bandasje på benet (kompresjonsbandasje). Den skal begynne ved tærnes grunnledd, og gå opp til like under kneet. Bandasjen skal føles stram uten å være ubehagelig. Denne bandasjen hjelper venene til bedre funksjon, og dermed forbedres blodets transport fra benet. Bandasjen tas normalt av om natten. Hvis en kompresjonsbandasje føles for stram, må den straks tas av. Det er litt vanskelig å legge på en slik bandasje, og du vil trenge hjelp av en sårsykepleier.

Tidligere la man gaz på såret, men i dag legges det på et moderne sårpleieprodukt. Typen av dette velges avhengig av mengden sårsekret og med hensyn til sårsmerter, mengden av bakterier i såret og eventuell overfølsomhetsreaksjon. Prinsippene i valg av sårpleieprodukter er å velge den bandasjen som kan ligge på lengst, holde et passende fuktig sårmiljø, og forhindre gjennomsiving. Dertil kommer av og til ønsket om å minske bakterievekst i såret. Til dette formålet er det utviklet sølvholdige sårbehandlingsmidler. Moderne sårpleiemidler er tynne og bløte skumplater, eller tynne materialer som ved kontakt med sårsekret blir til beskyttende geléplater på såret.


Medisinsk behandling:

I visse tilfeller gjør såret vondt. Da kan det være hensiktsmessig å velge et sårpleieprodukt som tilfører litt smertestillende middel til såret, eller en skumplate med et silikonbelegg som er særlig skånsomt for såret. Eventuelt kan det være bruk for svakere smertestillende legemidler. Kun sjelden er det nødvendig å behandle for sårinfeksjon i venøse leggsår. Rett antibiotikum velges ofte på bakgrunn av en bakterieprøve (poding) fra såret.


Hudtransplantasjon:

Hvis såret etter disse behandlingene ikke er tilhelet på et halvt års tid, kan såret fjernes og hudtransplanteres ved en operasjon. Huden til transplantasjonen tas vanligvis fra låret. Der hvor huden er tatt, vokser det fram ny hud på ca. 10 dager. Til operasjonen må man bedøves og være innlagt. Når såret er tilhelet, må det fortsatt anvendes elastisk bandasje. Bandasjen skal forhindre at såret gjenoppstår. I stedet for elastisk bandasje kan man også anvende elastiske strømper (kompresjonsstrømper). Strømpene skal nå til like under kneet. De tas også av om natten.

Sist revidert: 19.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.