Vannkopper

Hva er vannkopper?

Bilde av vannkopper» Vis større bildeVannkopper er en barnesykdom som skyldes infeksjon med varicella zoster-virus.

Hvordan forløper sykdommen?

De fleste blir friske etter 7-10 dager. Den vanligste komplikasjonen er at det går betennelse i blemmene som barnet har i huden. Betennelsen skyldes bakterier, f.eks. stafylokokker. Betennelsen oppstår fordi blemmene klør, og barnet lett kan komme til å krafse hull på huden. I sjeldne tilfeller får man lungebetennelse eller hjernebetennelse med varicella zoster-virus. Etter et angrep av vannkopper gjemmer virus seg i nervesystemet, og hos noen kan det senere bryte ut som helvetesild (herpes zoster).

Hvem får sykdommen?

Vannkopper er en barnesykdom, men alle kan få vannkopper. Men du kan kun få vannkopper én gang.

Hva er årsaken til vannkopper?

Vannkopper skyldes en infeksjon med varicella zoster-virus.

Symptomer

Vannkopper begynner med at den syke får utslett i ansiktet og på kroppen. Det brer seg til hårbunnen, munnen og spesielt overarmene og lårene. Som voksen kan du få feber. Utslettet begynner som et par millimeter store, lett forhøyede, kløende flekker, som i løpet av et par timer blir til små blemmer. De tørker inn etter et par dager, men samtidig kommer det et nytt utslett i løpet av 3-6 dager. Slik er det både utslett som nettopp er begynt, samtidig med at det er inntørkede blemmer. Det er svært forskjellig hvor mange blemmer du får. Jo flere blemmer, og jo høyere temperatur du får, desto dårligere har du det. Når den siste blemmen er tørket inn, er sykdommen i ferd med å være overstått.

Undersøkelser

Utslettet er typisk, og legen kan som regel si at det er vannkopper bare ved å se på utslettet.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Du kan lindre kløen ved å legge kalde omslag på utslettet, eller pudre det.


Medisinsk behandling:

Normalt får man ikke medisin mot vannkopper, men hvis immunsystemet er svært nedsatt, kan legen behandle sykdommen med et middel mot herpesvirus.

Spesielle forhold hos barn

Det er en god idé å klippe barnets negler, og vaske dets hender jevnlig, for å unngå at barnet klør på blemmene, slik at det går betennelse i dem. Du kan også ta på barnet hansker, eller bruke hånddesinfeksjon med sprit.

Smitteveier

Virus finnes i blemmene på huden eller i svelget. Den syke smitter fra 3 dager innen utslettet bryter ut, og til alle blemmene er tørket inn og er blitt dekket av skorper. Du blir smittet ved å få væske fra en blemme på fingeren eller via dråper, som inneholder virus fra den sykes svelg. Det går cirka 2 uker fra du er blitt smittet, til du blir syk.

Hvis du har hatt vannkopper én gang, kan du ikke få det igjen. Du kan derimot få helvetesild senere i livet, fordi virus har ligget «sovende» i dine nerver. Hvis du har fått helvetesild, finnes vannkopp-virus i blemmene, slik som da du hadde vannkopper. Derfor kan du smitte et barn med vannkopper hvis du har helvetesild, men du kan ikke smitte andre og gi dem helvetesild.

Sist revidert: 19.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.