Utflod fra skjeden

Hva er utflod fra skjeden?

Utflod fra skjeden (fluor vaginalis) er normalt hos alle kvinner. Hvis mengden av utflod stiger, eller det skifter farge eller lukt, kan det gi ubehag og vekke bekymring.

Hvordan forløper sykdommen?

Økt utflod fra skjeden er en plagsom tilstand som normalt ikke gir komplikasjoner. Det kan gå over av seg selv, og hvis man får behandling, forsvinner det som regel få dager etter at en behandling er satt i gang. Men noen kvinner får symptomene igjen etter kort tid, og det kan da være nødvendig å gjenta behandlingen.

Hvem får sykdommen?

Alle kvinner har i perioder økt mengde utflod, men det er forskjellig fra kvinne til kvinne hvor mye utflod hun aksepterer innen hun søker lege. Opp til menstruasjonen kan det være litt mer utflod enn ellers, og midt i perioden kan det være mer klart og slimete. Det er normale endringer, men hvis utfloden blir blodig, bør man gå til legen.

Hva er årsaken til utflod fra skjeden?

Årsaken til utflod er ofte betennelse med sopp eller bakterier i skjeden (vaginitis/vaginose) eller i livmorhalsen (cervicitis). Bruk av spiral eller p-piller samt seksuell aktivitet øker likeledes mengden av utflod. Visse kreftformer i underlivet viser seg ved blodig utflod.


Nedenfor er beskrevet de vanligste tilstandene forbundet med økt utflod, samt behandling:

 

Bakteriell vaginose (BV)

Bakteriell vaginose (BV) er den hyppigste årsaken til utflod. Den skyldes en ubalanse i det mikrobielle miljøet i skjeden, hvor melkesyrebakterier er erstattet av mange forskjellige andre bakterier. Utfloden har ofte en karakteristisk fiskeaktig lukt, og lukten forsterkes etter samleie når sæden, som er basisk, blandes med mikroorganismer fra skjeden. 

 

Medisinsk behandling med metronidazol, som tabletter eller stikkpiller i skjeden, har god effekt på symptomene. BV er ikke en seksuell overført sykdom, og partneren skal derfor ikke behandles.

 

Soppinfeksjon i skjeden

Sopp er den nesthyppigste årsaken til utflod. Den viser seg som en hvit, tykk utflod med en konsistens som hytteost. Ofte er det også irriterte slimhinner i skjeden og svie, kløe og rødme omkring skjedeåpningen. Det kan også være svie ved vannlatingen.

 

Sopp kan behandles med soppmidler som kan kjøpes i håndkjøp, men i noen tilfeller er reseptpliktig medisin nødvendig. Sopp i skjeden smitter vanligvis ikke, og partneren skal normalt ikke behandles. Ved tilbakevendende soppinfeksjoner kan det være nødvendig å gi en forebyggende behandling mot sopp, og det kan bli snakk om partnerbehandling.

 

Trichomonas 

Trichomonas er en sjelden årsak til utflod i Norge, men på verdensplan er det en av de hyppigste. Det er en liten encellet organisme (flagellat), som kan gi meget kraftig utflod hvis den infiserer skjeden. Utfloden er vanligvis gulgrønn, tyntflytende og skummende. Slimhinnen i skjeden og ved skjedeinngangen er irritert, hoven, og det svir.

 

Sykdommen behandles med metronidazol, enten som tabletter eller stikkpiller. Partneren skal behandles, da sykdommen smitter ved samleie.

 

Klamydia

Klamydia er den hyppigste kjønnssykdommen hos ungdom, og den sees typisk i 18-25-årsalderen. Klamydiainfeksjon kan gi økt utflod fra skjeden, men mange har ingen symptomer. Undersøker man alle seksuelt aktive kvinner under 24 år, har 5-10% en klamydiainfeksjon, og flesteparten har ingen symptomer. Klamydia påvises ved podning, og det går noen dager før svaret kommer. Er svaret positivt, behandles det med antibiotika. Partneren bør også undersøkes for klamydia, og behandles hvis svaret er positivt.

Symptomer

Utflod kan gi kløe og svie omkring skjedeåpningen, og det kan ha en ubehagelig lukt - som råtten fisk. Det kan dessuten svi ved vannlating og gi smerter ved samleie.

Undersøkelser

Ved en gynekologisk undersøkelse tar legen litt sekret fra skjeden og livmorhalsen med en vattpinne. Sekretet blir undersøkt i mikroskop for bakterier, sopp og flagellater (trichomonas vaginalis). Du kan få resultatet av den mikroskopiske undersøkelsen med det samme. Legen kan også undersøke deg for klamydia og gonoré, men her går det noen dager før du kan få svaret.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

I mange tilfeller vil det være tilstrekkelig å gjenopprette den normale floraen med melkesyrebakterier i skjeden, hvoretter symptomene forsvinner. Det finnes flere produkter med frysetørkede melkesyrebakterier beregnet til bruk i skjeden. Hvis dette ikke hjelper, kan du bli behandlet med medisin.

Skjeden er normalt selvrensende, og man bør ikke vaske eller skylle skjeden, da det mikrobielle miljøet derved kan endres. Det mikrobielle miljøet i skjeden er dominert av melkesyrebakterier, som sørger for å opprettholde en sur balanse. Det sure miljøet (lavt pH) sørger for å hemme veksten av sykdomsfremmende bakterier og sopp.


Medisinsk behandling:

Medisinsk behandling av utflod bør rettes mot den mikroorganismen som er årsaken til symptomene, og kan skje som enten systemisk eller lokal behandling.

Spesielle forhold hos barn

Hvis småjenter kommer til å putte fremmedlegemer opp i skjeden, kan det gi voldsom utflod, som først forsvinner igjen når fremmedlegemet er fjernet.

Sist revidert: 26.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.