Tredagersfeber (fjerde barnesykdom)

Hva er tredagersfeber (fjerde barnesykdom)?

Tredagersfeber er navnet på en infeksjonssykdom som rammer barn.

Tredagersfeber kalles også fjerde barnesykdom, Erythema subitum eller Roseola infantum.

Hvordan forløper sykdommen?

Barnet er vanligvis helt friskt når utslettet er borte, dvs. på 4.-5. dagen.

Hvem får sykdommen?

Det er oftest barn mellom et 1/2 år og 3 år som får tredagersfeber.

Hva er årsaken til tredagersfeber (fjerde barnesykdom)?

Det er noen spesielle typer herpesvirus som gir tredagersfeber.

Symptomer

Det viktigste symptomet er feber, som kommer plutselig, og som kan være høy, over 40 grader. Barnet kan ha forkjølelsessymptomer med vondt i halsen og kan virke omtåket. Vanligvis så faller temperaturen den tredje dagen, herav navnet. Samtidig med at temperaturen faller, så får barnet utslett, først på brystet, og herfra brer det seg til resten av kroppen, samt armer og ben. Det er bare sjelden utslett i ansiktet. Utslettet forsvinner ofte etter et par dager. Den høye temperaturen, som kommer plutselig, gjør at barnet kan få feberkramper. Feberkrampene skyldes temperaturstigningen og ikke sykdommen i seg selv.

Undersøkelser

Legen vil på bakgrunn av symptomene, utslettet samt forløpet kunne si at barnet har tredagersfeber. Legen vil derfor ikke ta noen prøver.

Behandling

Hva kan foreldrene gjøre?

Når barnet ditt har høy feber, må du sikre at det drikker nok væske (hvis barnet tisser normalt, får det nok væske), og du skal ikke pakke det inn i dyner og tepper.


Medisinsk behandling:

Det er ingen behandling av tredagersfeber, men paracetamol kan senke feberen.

Spesielle forhold hos barn

Fordi et barn med tredagersfeber raskt får høy feber, og derfor risikerer å få feberkramper, må du sørge for å ta av barnet klær, slik at barnet kan kvitte seg med varmen, og ikke pakke barnet inn i dyner og tepper. Du må også sørge for at barnet får rikelig å drikke.

Smitteveier

Tredagersfeber smitter via dråper fra hosting og nysing, dvs. gjennom luften. Det kan gå opptil 15 dager fra barnet er smittet til feberen kommer. Tredagersfeber smitter fra feberen er kommet og inntil utslettet er borte.

Sist revidert: 16.06.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.