Sti på øyet

Hva er sti på øyet?

Bilde av sti» Vis større bildeSti på øyet (øyelokkbetennelse) er en betennelse i en kjertel på innsiden av øyelokket. Kjertlene forsyner tårevæsken med fett.

Hvordan forløper sykdommen?

Øyelokket hovner opp og blir ømt, og du kan føle en velavgrenset og ofte hard byll (knopp) på størrelse med en ert. I noen tilfeller går det hull på stiet av seg selv, og det renner ut puss. I andre tilfeller blir tilstanden vedvarende, og byllen ender etterhvert opp som en hard knopp (haglkorn), som kan irritere, men ikke gjør vondt.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få sti.

Hva er årsaken til sti på øyet?

Sykdommen begynner med at en talgkjertels utførselsvei tilstopppes. Når talgkjertelen ikke kan bli kvitt sekretet sitt, går det betennelse i den, og det kommer et sti.

Symptomer

Symptom på sti er en velavgrenset øm hevelse av øyelokket.

Undersøkelser

Øyelegen bedøver øyet med dråper, og vender øyelokket for å se innsiden av det.

Behandling

Sti på øyet behandles med antibiotika. Det er noen ganger ikke nok å gi deg antibiotika i form av øyesalve eller øyedråper, fordi legemidlet ikke kan trenge inn i stiet. Hvis det er tilfellet, kan legen bedøve øyelokket, og prikke eller skjære hull på stiet, så betennelsen renner ut. Hvis byllen ender opp som et haglkorn, kan man forsøke med behandling med antibiotika i kombinasjon med binyrebarkhormon. Ofte må haglkornet likevel fjernes ved en liten operasjon, hvor du får lokalbedøvelse.

Sist revidert: 09.01.2017Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.