Soppinfeksjon i hud og negler

Hva er soppinfeksjon i hud og negler?

Bilde av neglesopp» Vis større bildeBilde av ringorm» Vis større bildeBilde av fotsopp» Vis større bildeSoppinfeksjon (mykose) i hud og negler er en overflatisk betennelse som skyldes dermatofytter eller gjærsopp. En soppinfeksjon på huden eller i en negl er plagsomt, men det er ufarlig og som regel lett å behandle.

Det finnes tre typer sopp:

  • Dermatofytose kan vise seg som sopp i hårbunnen, på kroppen (ringorm), fotsopp, lyskesopp eller neglesopp.

  • Candidiasis viser seg som betennelse i hud eller slimhinner.

  • Pityrosporose kan vise seg som pityriasis versicolor eller hårsekkbetennelse (folliculitis). Begge deler er hudutslett på overkroppen. Det kan også vise seg som flasseksem i ansiktet, i hårbunnen og på kroppen.

Hvordan forløper sykdommen?

Soppinfeksjon i huden er som regel lett å behandle, men mange soppinfeksjoner har tendens til å blusse opp igjen.

Dermatofytose

  • Sopp i hårbunnen angriper hårene, som dermed løsner, og det kan være risiko for varig hårtap. Det er derfor viktig med korrekt behandling med tabletter. Soppangrepet og behandlingen kan ta lang tid, men du kan bli helt frisk.

  • Ringorm kan forsvinne av seg selv uten behandling etter ca. 3 måneder. Med riktig behandling er du helbredet på 1-2 uker.

  • Fotsopp tar ofte lang tid, og har en tendens til å komme igjen.

  • Neglesopp har et langvarig forløp, og det kan være vanskelig å helbrede.

Candidiasis er som regel lett å behandle, men det kan komme igjen.

Pityrosporose. Pityriasis versicolor og folliculitis kan som regel helbredes med soppdrepende krem eller oppløsning. Men utslettet kan være svært utbredt på kroppen, og være vanskelig å behandle, da det har tendens til å komme igjen. Flasseksem er et tilbakevendende problem, men kan ofte kontrolleres med soppdrepende krem eller oppløsning.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få sopp i hud og negler. Sopp i hårbunnen sees nesten kun hos barn. Smitten kommer fra dyr, særlig katter, eller fra andre barn. Ringorm opptrer både hos barn og voksne som er i nær kontakt med dyr. Neglesopp er mest alminnelig hos voksne. Candidiasis kan opptre hos spedbarn med bleieeksem, fordi det fuktige miljøet i bleieregionen fremmer soppveksten. Hos voksne opptrer candidiasis særlig i hudfolder under brystet eller - hos overvektige - i lysken. Candidiasis kan også være årsak til neglesopp. Folk med diabetes har større risiko for å få candidiasis. Pityrosporose sees særlig hos yngre voksne.

Hva er årsaken til soppinfeksjon i hud og negler?

Dermatofytose skyldes dermatofytter. Det er en gruppe sopp som kan angripe og leve i keratinet, som er et proteinstoff i hudens hornlag (det ytterste, døde laget). Den mest alminnelige dermatofytten er Trichophyton rubrum. Den smitter fra menneske til menneske, som regel i våte rom som baderom, garderober og svømmehaller, og er årsak til bl.a. fotsopp og neglesopp. Microsporum canis er en svært smittsom dermatofytt, som særlig finnes hos katter og sjeldnere hos hunder. Den kan gi ringorm i hårbunnen og ansiktet og på armer og ben, der hvor man er i kontakt med dyret. Den opptrer mest hos barn.

Candidiasis skyldes gjærsopp, særlig Candida albicans, som vi har i en fredelig form på slimhinnene våre. Hvis kroppens immunforsvar blir forstyrret, f.eks. på grunn av allmenn svekkelse, diabetes eller antibiotikabehandling, kan soppen fremkalle symptomer på betennelse i huden eller slimhinnene.

Pityrosporose skyldes en gjærsopp som heter Malassezia furfur, og som normalt finnes på huden. Soppen trives i fettete omgivelser - og sees derfor særlig i hårbunnen og øverst på overkroppen, hvor huden er mest fet.

Symptomer

Tegn på dermatofytose: Hos barn opptrer dermatofytose mest på armene, i ansiktet eller hårbunnen (se flass i hårbunnen) - hos voksne mest på føttene, i neglene eller i lysken.

Tegn på fotsopp: Kløe, rødme, flass og eventuelt sprekker i det ytterste mellomrommet mellom tærne. Det kan også være rødme, flass og småblemmer under fotsålen.

Tegn på neglesopp: Fortykkelse av selve neglen og vevet under den. Neglen blir misfarget med striper ned gjennom neglen. Neglen kan også løsne.

Tegn på ringorm: På huden sees en skarpt avgrenset rund, rød flekk med flass og fortykket kant. Den tilheler fra midten.

Tegn på ringorm i hårbunnen: Enten sees en tørr flekk med flass, avbrekte hår, kanskje en skallet flekk, eller det kan være en væskende flekk med kraftig betennelse.

Tegn på candidiasis: Kløe, kraftig rødme, fuktig og blank hud med små gule betennelsesknopper.

Tegn på Pityriasis versicolor: Brunlige, fint skjellende flekker på ikke-brunet hud eller hvite flekker på brunet hud.

Tegn på folliculitis: Mange små gule knopper på brystet, ryggen og overarmene. De klør.

Tegn på flasseksem: Rødme, kløe og gult fettet flass i ansiktet, omkring neseborene eller i hårbunnen.

Undersøkelser

Legen skraper flass fra huden eller området under neglen med en liten skarp skje. Er det hårbunnen som er angrepet, tar legen ut løse hår med en pinsett til undersøkelse. Legen kan undersøke prøven i et mikroskop, og du kan få svaret med det samme. Som regel vil legen derimot velge å sende prøven til mikroskopi og dyrkning i et spesiallaboratorium. Herfra får du svaret i løpet av 1-3 uker.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Riktig hudpleie kan hjelpe den medisinske behandlingen, f.eks. må du sørge for at huden holdes tørr ved candidiasis i hudfolder og ved fotsopp mellom tærne. Ved Pityriasis versicolor må huden avfettes med vann og såpe. Hvor lang tid du må behandles avhenger av hvilket soppmiddel du benytter, og hvor soppen sitter.


Medisinsk behandling:

Soppdrepende medisin kalles antimykotika. Sopp i hud og negler kan behandles enten ved lokalbehandling (med f.eks. krem) eller ved systemisk behandling (med f.eks. tabletter). Tablettbehandling anvendes særlig ved ringorm i hårbunnen, fordi man i alvorlige tilfeller kan få varige skallede flekker i håret. Behandlingen med tabletter varer i 4-12 uker, noen ganger lenger.

Også neglesopp krever ofte behandling med tabletter. Behandling av neglesopp varer minst i 3 måneder.

Sist revidert: 18.06.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.