Artrose

Hva er artrose?

Artrose (slitasjegikt, osteoartrose) er en leddsykdom, hvor leddbrusken blir slitt. Samtidig sees fortykkelse av leddkapselen og tilstøtende knokkel, og påvirkning av omgivende bløtdeler.

Hvordan forløper sykdommen?

Sykdommen forverres gradvis. I starten har du smerter når du bruker leddet, senere også i hvile. Bevegeligheten blir også nedsatt. Leddene som særlig blir angrepet er fingrenes ytter- og mellomledd, tommelfingerens rotledd, stortåa, kne- og hofteledd samt nakke- og lendevirvlenes ledd. Hos mange skjer forverringen langsomt, men det kan ende med at smertene blir så alvorlige at du er nødt til å bli operert, eventuelt ved at det settes inn et kunstig ledd.

Hvem får sykdommen?

Artrose er en svært vanlig sykdom, spesielt hos eldre. Særlig utsatt er ledd som har vært utsatt for skader eller belastninger tidligere, f.eks. korsbåndsskader eller meniskskader i kneet hos ballspillere og ankelskader hos ballettdansere. I disse tilfellene kan sykdommen opptre allerede hos yngre. Artrose oppstår også hyppigere hvis du er overvektig, her er knærne spesielt utsatt, og hvis leddene er syke av annen grunn, f.eks. av leddgikt.

Hva er årsaken til artrose?

Vi kjenner ikke den egentlige årsaken, det er snakk om et samspill av flere faktorer, som utover slitasje og feilbelastning omfatter arvelige faktorer og mer eller mindre ukjente miljøfaktorer. Ordet «slitasjegikt» antyder at det er skadelig å fortsette å belaste leddet som er rammet av sykdommen, noe som ikke er korrekt. Mange nyere undersøkelser viser tvertimot klart en positiv effekt av trening på muskelstyrke og velbefinnende, f.eks. ved artrose i knærne.

Symptomer

Leddsmerter er det vanligste symptomet. Smertene kommer særlig når du belaster det syke leddet, f.eks. når du skal reise deg opp, hvis du har artrose i kne- eller hofteledd.

Undersøkelser

På røntgenbilder kan legen se typiske forandringer på grunn av artrose, men du har ikke nødvendigvis symptomer selv om røntgenbildet viser at du har artrose.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

Trening av musklene og leddbevegeligheten er viktig. Utover dette må man unngå overvekt ved artrose i hofteledd og kne. Ved smerter og besvær ved daglige funksjoner, kan det være en stor hjelp med en avlastende bandasje, støtabsorberende innlegg og forskjellige hjelpemidler som toalettforhøyer, strømpepåtaker og en stokk eller rullator.


Medisinsk behandling:

Smerter kan lindres ved bruk av svake smertestillende midler, f.eks. paracetamol eller giktmidler av typen NSAID. NSAID markedsføres også som krem eller gel til bruk over leddet. I spesielle tilfeller kan du få sprøytet hyaluronsyre inn i det syke leddet.

Mens virkningen av glukosamin har vært omdiskutert, er det undersøkelser som viser en positiv effekt av bruskmidlet kondroitin på smerter i kne ved moderat artrose. Også preparater som inneholder fiskeolje (omega-3-fettsyrer) kan ha en inflammasjons- og smertedempende effekt. Markedet for diverse kosttilskudd er broket, og dokumentasjon for effekt kan ofte ikke finnes eller er i beste fall svak.

Tabletter eller kapsler med kondroitin eller fiskeolje kan kjøpes på apoteket eller i helsekostforretninger.

Ved hevelse av f.eks. kneleddet kan det noen ganger hjelpe å få en injeksjon med binyrebarkhormon. Hvis du har alvorlige eller varige smerter, kan det hjelpe med en operasjon hvor du får innsatt et kunstig ledd eller får avstivet leddet.

Sist revidert: 08.10.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.