Skarlagensfeber

Hva er skarlagensfeber?

Bilde av skarlagensfeber» Vis større bildeSkarlagensfeber er en infeksjonssykdom, ofte halsbetennelse, som skyldes bestemte bakterier (hemolytiske streptokokker). Streptokokkene gir infeksjonen, men produserer samtidig et giftstoff (toksin), som gir et rødt utslett som er karakteristisk for skarlagensfeber.

Hvordan forløper sykdommen?

Forløpet avhenger av hva slags infeksjon du har, men det er som regel en halsbetennelse eller rosen.

Du blir som regel frisk igjen i løpet av en uke, men etter sykdommen vil du oppleve at huden skaller av. Som regel oppstår det ingen komplikasjoner. Du kan få streptokokkinfeksjon mange ganger, men du kan kun få skarlagensfeber én gang.

Hvem får sykdommen?

Det er som regel barn i alderen 5-10 år som får skarlagensfeber. Men sykdommen kan sees både hos voksne og mindre barn. Du kan kun få skarlagensfeber én gang i livet.

Hva er årsaken til skarlagensfeber?

Skarlagensfeber skyldes en infeksjon med såkalte hemolytiske streptokokker, som danner et giftstoff som gir det røde utslettet.

Symptomer

Det dominerende symptomet ved skarlagensfeber er et rødt utslett, som kommer 1-2 dager etter at selve infeksjonen er begynt. Utslettet begynner i ansiktet og på kroppen, og brer seg til armene og bena. Utslettet mangler omkring munnen. Tungen får først et hvitt belegg, og blir siden høyrød; såkalt bringebærtunge. Utslettet forsvinner igjen i løpet av en uke, og avløses av en avskalling av huden. Først på halsen og kroppen, siden litt større flak, spesielt på hender og føtter. Ut over disse symptomene vil du ha symptomer avhengig av hvilken infeksjon streptokokkene har gitt deg, f.eks. halsbetennelse eller rosen.

Undersøkelser

Hvis det er halsbetennelse, vil legen ta ut litt materiale fra mandlene med en vattpinne, og undersøke om det er streptokokker. Undersøkelsen er hurtig, og du får svaret hos legen. Der er ingen spesielle undersøkelser av skarlagensfeber.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Hvis du har halsbetennelse kan du ha nytte av midler som lindrer symptomene. Det kan være smertestillende midler, som bedrer din allmentilstand og senker temperaturen, pastiller eller sugetabletter, som lindrer i halsen.


Medisinsk behandling:

Da det er en infeksjon som skyldes streptokokker, vil antibiotika hjelpe. Men antibiotika har ingen virkning på utslettet og avskallingen. Den antibiotiske behandlingen består av et smalspektret penicillin. Hvis du har penicillin-allergi brukes i stedet et makrolid. Behandlingen varer i 6-10 dager.

Spesielle forhold hos barn

Hvis et barn har høy temperatur, er det viktig å sørge for at barnet får rikelig med drikke, og at barnet ikke blir pakket for mye inn.

Smitteveier

Du blir smittet med streptokokker ved at en som er syk hoster eller nyser små dråper ut omkring seg, og du deretter får dem ned i halsen når du trekker pusten.

Sist revidert: 19.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.