Rosen

Hva er rosen?

Bilde av rosen» Vis større bildeRosen (erysipelas) er en betennelse i huden som skyldes hemolytiske bakterier, især bakterien Streptococcus pyogenes (gruppe A streptokokker).

Hvordan forløper sykdommen?

Rosen begynner som regel med et lite sår eller en rift det går betennelse i. Etter at behandling er begynt blir du raskt frisk. Svært sjelden utvikler rosen seg til en dypere betennelse i musklene eller blodforgiftning, som er en alvorlig tilstand.

Hvem får sykdommen?

Som regel er det voksne som får rosen.

Hva er årsaken til rosen?

Rosen skyldes betennelse med hemolytiske bakterier, især bakterien Streptococcus pyogenes. I noen få tilfeller kan bakterien Staphylococcus aureus også være i betennelsen.

Symptomer

Du kan få rosen overalt på kroppen, men sykdommen opptrer særlig på bena. Den viser seg som et hovent, meget rødt og skarpt avgrenset utslett, som langsomt brer seg. Det gjør vondt, og du kan ha høy feber.

Undersøkelser

Det er som regel ikke nødvendig med undersøkelser, fordi legen kan se på utslettet at det er rosen. Hvis du har et sår, kan legen eventuelt ta litt materiale på en vattpinne og sende det til et laboratorium. I løpet av et par dager kan laboratoriet gi svar på hvilke bakterier som har gitt betennelsen.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

Hvis du har et sår, skal du vaske det med vann og såpe for å redusere risikoen for at det går betennelse i det.


Medisinsk behandling:

Har du fått rosen, må du få et smalspektret penicillin som tabletter. Hvis det samtidig er Staphylococcus aureus til stede, får du både et smalspektret penicillin og et penicillinasestabilt penicillin som tabletter eller kapsler. Hvis tilstanden din er mer alvorlig, får du penicillinet injisert i en blodåre. Dersom du er allergisk overfor penicillin, kan du få et makrolid eller et cefalosporin.

Smitteveier

Du blir smittet ved at det kommer bakterier ned i et lite sår eller en rift. Bakteriene som gir rosen er svært alminnelige, og finnes normalt i munnen eller på huden. Du kan således lett få dem på fingrene. Unngå derfor alltid å pille i sår:

  • det kan gi deg selv betennelse.

  • det forsinker tilhelingen av såret.

  • det kan spre betennelse til andre.

Sist revidert: 16.06.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.