Rosacea

Hva er rosacea?

Bilde av rosacea» Vis større bildeRosacea er en kronisk hudsykdom, hvis årsak ikke er kjent. Sykdommen viser seg vanligvis ved at de små blodkarene i ansiktet utvider seg svært lett, og det kommer en vedvarende rødme i huden. I alvorlige tilfeller får du også en betennelsesreaksjon i huden med røde og gule knopper. Det er vanlig at tilstanden blir verre hvis du inntar alkohol, te eller kaffe, krydret mat, eller blir utsatt for kulde, sol eller psykisk stress.

Hvordan forløper sykdommen?

Rosacea er en kronisk tilstand som kan forsvinne etter behandling, men hvor det er stor risiko for at du får nye utbrudd.

Hvem får sykdommen?

Rosacea er svært vanlig, og begynner typisk i 30-50 årsalderen. Sykdommen sees hos ca. 5% av alle middelaldrende kvinner. Sykdommen sees også hos menn, men noe sjeldnere. Sykdommen er hyppig i Skandinavia og Nord-Europa, men sees sjelden hos asiatere og afroamerikanere.

Hva er årsaken til rosacea?

Man kjenner ikke årsaken til rosacea. Det kan være arvelig, og mye tyder på at langvarig utsettelse for sollys kan utløse sykdommen.

Symptomer

I de letteste tilfellene vil du få rødme i huden i ansiktet, spesielt på kinn og nese. Du kan få små, fine, tynne røde streker som tegn på utvidede blodkar, såkalt teleangiektasier. I mer uttalte tilfeller vil du, i tillegg til rødme av huden og utvidede små blodkar, få betente røde knopper (papler) og gule knopper (pustler).

Mange med rosacea har plager fra øynene. Ca. halvparten vil være plaget av rødme i øynene med irritasjon, tørrhet eller fornemmelse av fremmedlegeme i øyet. Hos ca. hver femte begynner sykdommen med øyesymptomene, såkalt okulær rosacea, og først senere setter sykdommen seg i huden. Eldre menn kan få vekst av talgkjertlene på nesen, som blir fortykket og deformert. Dette kalles for rhinofyma eller «potetnese».

Undersøkelser

Rosacea er en sykdom som påvises på bakgrunn av synlige forandringer i ansiktet.

Behandling

Det finnes både kremer, geler og tabletter, som kan få rosacea til å forsvinne. I de letteste tilfellene vil du få lokalbehandling i form av gel eller krem, som inneholder metronidazol, azelainsyre, brimonidin eller ivermektin. Alle preparater er reseptpliktige, og behandlingen startes hos legen. Du påsmører midlene 1 eller 2 ganger i døgnet i 2-4 måneder (avhengig av preparat). Forsvinner tilstanden kan du ta behandlingspause, og ev. gjenoppta behandlingen ved tilbakefall.

I alvorligere tilfeller, eller hvis lokalmidlene ikke virker tilstrekkelig, kan du få antibiotisk behandling med tetrasyklintabletter. Hvis du ikke tåler tetrasyklin kan du alternativt bli behandlet med erytromycin. Tablettbehandling med tetrasyklin gis typisk i 2-3 måneder, deretter kan behandlingen fortsette med et lokaltvirkende middel.

I meget alvorlige tilfeller kan hudlegen ordinere kapsler med isotretinoin. Isotretinoin blir da gitt i en liten dose i 3-4 måneder. Isotretinoin er et stoff som ligner A-vitamin.


Symptomer på nesen:

Rhinofyma kan behandles med laser. Det vil ofte være en såkalt CO2-laser, som fjerner de fremtredende områdene på nesen på grunn av vekst av talgkjertlene.


Øyesymptomer:

Ved øyesymptomer kan du bli behandlet med tetrasyklin, som tidligere nevnt. Det er viktig at du ikke behandler rosacea med binyrebarkhormonkrem, såkalte lokalsteroider. De virker ved å dempe symptomene, men når du senere prøver å slutte med behandlingen, blir tilstanden verre enn før du startet behandlingen.

Spesielle forhold hos barn

Rosacea sees aldri hos barn.

Smitteveier

Sykdommen smitter ikke. Selv om det er betente knopper, er det ingen sykdomsfremkallende bakterier i huden.

Sist revidert: 13.03.2019Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.