Røde hunder

Hva er røde hunder?

Bilde av røde hunder» Vis større bildeRøde hunder er en barnesykdom som skyldes infeksjon med rubella-virus.

Hvordan forløper sykdommen?

Røde hunder er en barnesykdom som hos de fleste går over av seg selv uten komplikasjoner. Men du kan få vondt i leddene på grunn av leddbetennelse som kan vare i noen uker etter at infeksjonen er gått over.


Gravide

Hvis en gravid blir smittet i de første 3 månedene av graviditeten, er det risiko for at barnet blir født med alvorlige skader (blindhet, døvhet, hjerneskader eller hjertefeil). Hvis du er gravid og blir smittet i de første 3 månedene av graviditeten, vil legen anbefale at du får foretatt en abort.

Hvem får sykdommen?

Røde hunder er en barnesykdom, men alle kan få røde hunder. I dag er de fleste vaksinert med MMR-vaksine, og derfor er sykdommen blitt sjelden i Norge.

Hva er årsaken til røde hunder?

Røde hunder skyldes smitte med rubella-virus.

Symptomer

Røde hunder begynner med snue og hovne, ømme lymfeknuter i nakken. Deretter kommer utslettet som rosa/brunrøde flekker i ansiktet. Det brer seg hurtig til kroppen, armene og bena. I ansiktet og på kroppen flyter utslettet sammen. Du har lett forhøyet temperatur, men både utslettet og feberen avtar i løpet av 4-5 dager.

Undersøkelser

Legen kan ta en blodprøve for å måle om du har antistoffer mot røde hunder i blodet. Blodprøven kan vise om du har eller har hatt røde hunder.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Hvis du planlegger å bli gravid og ikke er MMR-vaksinert, bør du få undersøkt om du har antistoffer mot røde hunder. Hvis du ikke har det, bør du la deg vaksinere.


Medisinsk behandling:

Paracetamol (svakt smertestillende middel) får feberen til å falle, og lindrer eventuelle leddsmerter.


Vaksinasjon:

Vaksinasjon mot røde hunder inngår i barnevaksinasjonsprogrammet i form av MMR-vaksine. Vaksinen gis til barn i 15-månedersalderen og i 11-årsalderen.

Spesielle forhold hos barn

Røde hunder er en av barnesykdommene, og et barn med røde hunder må holdes hjemme fra barnehagen til det er friskt igjen. Det anbefales å la sine barn vaksineres med MMR-vaksine.

Smitteveier

Røde hunder smitter via dråpene du hoster og nyser ut. Du smitter fra 2 uker før utslettet kommer, til 5 dager etter at utslettet er brutt ut. Det går 2-3 uker fra du er blitt smittet til utslettet kommer. Hvis du har hatt røde hunder én gang, kan du ikke få det igjen.

Sist revidert: 16.06.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.