Muskelknuter i livmoren

Hva er muskelknuter i livmoren?

Muskelknuter (fibromyomer) i livmoren er godartede knuter, som består av muskler og senelignende vev i livmoren. Knutene kan sitte overalt i livmoren.

Hvordan forløper sykdommen?

Muskelknuter er alltid godartede, og de skal kun behandles hvis du har sjenerende symptomer.

Hvem får sykdommen?

Muskelknuter er sjeldne før 20-årsalderen, men de er hyppige i alderen mellom 35 og 45 år. Man regner med at hver tredje kvinne utvikler muskelknuter innen 50-årsalderen.

Hva er årsaken til muskelknuter i livmoren?

Årsaken til at man utvikler muskelknuter er ukjent, muligens er det arvelig. Muskelknuter krever kvinnelig kjønnshormon (østrogen) for å utvikle seg. Det betyr at de skrumper av seg selv etter overgangsalderen, når hormonmengden faller.

Symptomer

Som regel merker du ingenting til muskelknutene, men avhengig av størrelse og plassering kan de gi symptomer. Det hyppigste symptomet er kraftige og evt. langvarige menstruasjoner. Andre opplever en tyngdefornemmelse i underlivet - det er spesielt hvis muskelknutene er store og trykker på blæren eller tarmen. Hvis muskelknutene vokser inn i livmorhulen, kan de medføre at du blir steril.

Undersøkelser

Legen vil foreta en gynekologisk undersøkelse. Ofte kan en ultralydsscanning være nødvendig for å avgjøre hvor store muskelknutene er.

Behandling

Operasjon:

Muskelknuter kan fjernes ved operasjon. Behandlingen har hittil vært å fjerne selve muskelknutene, hvis det er mulig, eller fjerne livmoren. Man kan også foreta et inngrep hvor man avlukker blodforsyningen (embolisering) til de pulsårene som fører blod til muskelknutene. Dermed vil knutene skrumpe.


Medisinsk behandling:

Hvis du har kraftige menstruasjoner pga. muskelknuter, kan det være en hjelp å dempe menstruasjonene med medisin.

Det finnes forskjellige typer legemidler som kan dempe menstruasjonene. Traneksamsyre og ulipristalacetat nedsetter blødningstendensen, mens såkalte NSAID lindrer smertene og kan hos noen være en hjelp mot for kraftige blødninger. Ulipristal anvendes spesifikt mot symptomer på muskelknuter i livmoren før operasjon.

Du bør være oppmerksom på at bruk av p-piller og østrogenholdige hormonpreparater kan medføre at muskelknutene vokser.

Sist revidert: 26.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.