Munntørrhet

Hva er munntørrhet?


Spytt (saliva)

Det produseres omkring 11/2 liter spytt i munnhulen under normale forhold i døgnet. Spyttets konsistens kan være vandig, tyktflytende, klistret eller skummende avhengig av spyttets sammensetning.

Spytt består av ca. 99% vann og ca. 1% tørrstoff (mineraler, proteiner, antistoffer, fordøyelsesenzymer mm.). Spytt er derfor en viktig væske, som spiller en stor rolle i å opprettholde sunne forhold og komfort i munnhulen.


Spyttets viktigste funksjoner:

 • Smører tenner og munnslimhinner og letter evnen til å snakke, tygge og svelge mat.

 • Beskytter tenner og munnslimhinner mot bl.a. infeksjoner, syreskade fra mat- og drikkevarer og tannslitasje.

 • Beskytter mot hull i tennene (karies) ved å nøytralisere bakteriell syre, som gir hull i tennene.

 • Har betydning for nedbrytningen av maten vi inntar, ved hjelp av fordøyelsesenzymer i spyttet.

 • Løser opp smaksstoffer, så vi kan kjenne smak.

 • Har betydning for følelse av velvære og livskvalitet.

Munntørrhet er fornemmelsen av å ha for lite eller mangle spytt i munnen. Munntørrhet kan skyldes det lages for lite spytt, men kan også skyldes endringer i spyttets sammensetning. Når man er tørr i munnen kan tannlegen undersøke om det er for lite spytt ved å måle spyttfunksjonen. Er det altfor lite spytt, kalles det på fagspråk hyposalivasjon.

Hvordan forløper sykdommen?

Avhengig av årsaken til munntørrheten kan tilstanden være kortvarig, lengrevarig eller vedvarende (kronisk).

Hvem får sykdommen?

Omkring 20% av den voksne befolkningen er ofte plaget av munntørrhet. Særlig eldre lider av munntørrhet, ikke på grunn av alder, men fordi de glemmer å drikke, har flere sykdommer og tar medisin. Munntørrhet sees sjelden hos barn, men særlig barn som tar medisin kan ha munntørrhet.

Alle kan føle seg tørr i munnen av og til, f.eks. ved stress, nervøsitet eller angst. Hvis du bare føler deg tørr i munnen om morgenen, kan skyldes at du snorker, eller at munnen har vært åpen mens du sov. Føler du deg ofte eller konstant tørr i munnen, er det viktig å finne årsaken.

Hva er årsaken til munntørrhet?

Den vanligste årsaken til munntørrhet er væskemangel (dehydrering) pga. for lite væskeinntak, og bruk av legemidler. Det kan f.eks. være legemidler mot angst, depresjon, høyt blodtrykk, allergi eller astma, og morfin eller morfin-lignende preparater. Bruk av mange forskjellige typer legemidler kan i seg selv gi munntørrhet.

Munntørrhet kan også være en følge av en rekke sykdommer, som f.eks. Sjøgrens syndromdiabetes mellitus, stoffskiftelidelser og strålebehandling for kreft i hode- og halsområdet og kjemoterapi. Mangel på visse mineraler og vitaminer kan også i noen tilfeller gi munntørrhet.

Symptomer

Symptomene på munntørrhet er bl.a.:

 • tørr, klebende og kanskje sviende og brennende følelse i munn og/eller hals

 • sviende og brennende følelse ved inntak at f.eks. sterke eller sure matvarer

 • sure oppstøt

 • tørr og rød tunge

 • tørre og sprukne lepper

 • problemer med å snakke, fordi munnen klistrer

 • følelse av at tungen klistrer til ganen

 • vansker med å tygge og svelge maten - og kanskje behov for å drikke vann til maten

 • behov for å drikke vann om natten (kan også skyldes snorking)

 • dårlig ånde

 • endret smaksopplevelse

 • flere nye hull i tennene, særlig på tannflater som man ikke normalt får hull i (tannflater som vender mot kinnslimhinnene)

 • tendens til sår og soppinfeksjon i munnen

 • tannkjøttbetennelse

 • problemer med å holde proteser på plass i munnen.

Undersøkelser

Hvis du ikke kjenner årsaken til munntørrheten, er det viktig å gå til lege eller tannlege for å bli undersøkt. Hvis du også har tørrhet i øynene, nese og andre slimhinner kan det hende at det har en sammenheng med munntørrheten.

Tannlegen kan måle om spyttkjertlene dine lager for lite spytt - og om spyttkjertlene er i stand til at lage mer spytt, ved en spyttprøve på klinikken, hvor spyttet samles opp i et beger i et bestemt tidsrom. Undersøkelsen er smertefri og uten bivirkninger. I noen tilfeller vil det også være nødvendig å få tatt en blodprøve hos legen for å finne ut om det er en sykdom eller mangel på vitaminer og mineraler som er årsaken til munntørrheten.

Behandling

Behandlingen av munntørrheten avhenger av årsaken. I noen tilfeller vil det være mulig å påvirke spyttkjertlene så de lager mer spytt, f.eks. ved å tygge tyggegummi. Hvis spyttkjertlene ikke kan lage spytt, vil behandlingen bestå i å lindre symptomene på munntørrheten.

Den hyppigste årsaken til munntørrhet er bruk av medisin, og noen ganger kan munntørrhet behandles ved å skifte til en annen medisin, eller fjerne medisin som ikke lenger er nødvendig. Få eventuelt en medisingjennomgang hos legen din eller på apoteket. Enhver endring i medisinering skal alltid skje i samråd med legen.


Hva kan jeg selv gjøre?

 • God munnhygiene: Børst tenner med en fluortannpasta minimum 2 ganger om dagen (morgen og kveld). Børst ev. også etter måltidene og/eller skyll munnen med vann. Skyll gjerne munnen hvis du har spist noe søtt eller surt. Bruk også tanntråd, tannpirker, mellomromsbørster eller andre hjelpemidler for å holde det rent mellom tennene. Hvis slimhinnene dine er tørre, må du være forsiktig så du ikke lager sår med tannpirkerne.

 • Drikk vann: Sørg for å drikke nok vann for å unngå dehydrering, det forverrer munntørrheten og øker risikoen for hull i tennene (karies), soppinfeksjon (candidose), syreskade på tennene (tannerosjon) og tannkjøttbetennelse (gingivitt).

 • Sukkerfri tyggegummi, pastiller og sugetabletter: Hvis tannlegen har vurdert at spyttkjertlene dine kan lage mer spytt ved tygging eller smakspåvirkning, kan du ha glede av tyggegummi, sugetabletter og pastiller. Det er viktig at du velger produkter uten sukker og syre, da sukker øker risikoen for hull i tennene og syre kan etse emaljen på tennene.

 • Fukt munnen: Du kan fukte munnen med vann eller med kunstig spytt. Det kan fås som spray, munnskyllevæske eller munngel på apoteket. Munngel er mest velegnet til bruk om natten, mens spray og munnskyllevæske er til bruk om dagen.

 • Fukt leppene Bruk leppepomade hvis du har tørre og sprukne lepper.

Snakk med tannlegen om munntørrheten. Tannlegen kan vurdere og du må bruke en tannpasta med ekstra fluor eller ha en fluorskyllevæske, om du må gå oftere til tannettersyn eller om det er andre ting som kan forebygge skader på tenner og slimhinner.


Medisinsk behandling

I noen få tilfeller kan munntørrhet behandle med medisin, men dette skal skje i samråd med lege, da det har en lang rekke bivirkninger.

Sist revidert: 02.11.2021Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.