Menstruasjonssmerter

Hva er menstruasjonssmerter?

De fleste kvinner har regelmessige menstruasjoner ca. én gang hver måned fra puberteten til overgangsalderen. Det er normalt at menstruasjonen er ledsaget av lette smerter, trykkfølelse i underlivet og kanskje allmenn utilpasshet. Hos de fleste er symptomene velkjente og uendrede fra gang til gang, men hos andre er smertene så voldsomme at det går ut over de arbeidsmessige eller sosiale funksjonene.

Hvordan forløper sykdommen?

Kvinner begynner normalt å menstruere når de er 10-14 år, og menstruasjonene fortsetter til 45-55-årsalderen, til kvinnen kommer i overgangsalderen. Menstruasjonssmertene kan være sterke hos unge, men avtar ofte med alderen.

Hvem får sykdommen?

Menstruasjonssmerter er ikke noen sykdom. Alle kvinner kan merke når de har menstruasjon, men hos omkring en fjerdedel er smertene så sterke at de har behov for hjelp, herunder smertestillende medisin.

Hva er årsaken til menstruasjonssmerter?

I eggstokkene ligger det flere hundre egg som venter på å bli utviklet i løpet av kvinnens fruktbare år. Det utvikles egg i forbindelse med hver menstruasjonssyklus. En menstruasjonssyklus varer ca. 4 uker, men det kan være litt forskjell fra syklus til syklus. Syklusen begynner med påvirkning av et hormon - FSH (follikkelstimulerende hormon), som dannes i en hormonproduserende kjertel i hjernen (hypofysen). FSH gjør at noen egg utvikler seg og modnes. Et par uker inne i syklusen kommer en påvirkning av et annet hormon - LH (luteiniserende hormon), som gjør at et egg løsner fra eggestokken. Når egget er løsnet, oppfanges det av egglederen og vandrer ned i livmoren. Hvis egget ikke befruktes, skjer det et fall i hormonpåvirkningen av livmorslimhinnen, slimhinnen avstøtes, og menstruasjonen begynner. Menstruasjonen består således av den avstøtte slimhinnen fra livmoren, og litt blod fra det såret som er tilbake etter at slimhinnen er avstøtt.

Menstruasjonssmerter skyldes noen stoffer (prostaglandiner), som dannes i forbindelse med avstøtning av livmorslimhinnen. Disse stoffene kan utløse smerter.

Symptomer

Under menstruasjonen kommer smerter og krampeaktige sammentrekninger i underlivet, eventuelt med utstråling til nedre del av ryggen. Smertene kan begynne rett før selve menstruasjonen, og er som regel mest voldsomme de første dagene under menstruasjonen. Heretter avtar de gradvis. Hos noen kan smertene være ledsaget av tretthet og manglende energi.

Undersøkelser

Hvis smertene er sterke, er det viktig å finne ut om det er andre årsaker til smertene, herunder endometriose. Legen vil foreta en gynekologisk undersøkelse, og du vil kanskje bli henvist til gynekolog for å få foretatt ytterligere undersøkelser, bl.a. ultralydsskanning av underlivet.

Behandling

Smertestillende medisin kan hjelpe på symptomene. Som regel kan man klare seg med svake smertestillende håndkjøpspreparater, f.eks. paracetamol og acetylsalisylsyre. Hvis dette ikke er nok, kan det hjelpe å bruke smertestillende midler av NSAID-typen, f.eks. ibuprofen, som også er i håndkjøp.

Sist revidert: 26.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.