Mellomørebetennelse

Hva er mellomørebetennelse?

Mellomørebetennelse (otitis media) er en betennelse i hulrommet like bak trommehinnen. Betennelsen skyldes virus eller bakterier.

Hvordan forløper sykdommen?

Mellomørebetennelse går som regel over i løpet av et par dager. Hvis trommehinnen sprekker, eller den blir punktert hos en øre-nese-hals-lege, renner betennelsen (pusset) ut, og symptomene forsvinner ofte. Det betyr ikke noe for hørselen etterpå, om trommehinnen er sprukket av seg selv, eller om den er blitt punktert. Mellomørebetennelse kan utvikle seg til en mer kronisk tilstand hos barn. I sjeldne tilfeller kan mellomørebetennelse gi meningitt.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få mellomørebetennelse, men det rammer mest barn.

Hva er årsaken til mellomørebetennelse?

Det hulrommet som sitter like bak trommehinnen, mellomøret, står i forbindelse med nesen gjennom et tynt rør (det eustakiske rør), som sikrer utluftningen av mellomøret. Hvis du er forkjølet, kan dette røret tette seg, og så kan betennelsen oppstå. Den kan skyldes enten virus eller bakterier.

Symptomer

Symptomer på mellomørebetennelse er:

  • Smerter i øret

  • Nedsatt hørsel

  • Hvis det går hull på trommehinnen, renner det puss ut av øret.

Hvis du har mellomørebetennelse, forverres smertene under flyreiser. Hvis du skal ut å fly, bør du gå til legen, som vil gi deg nesedråper. Eventuelt vil ørelegen punktere trommehinnen innen turen, så betennelsen kan renne ut, og trykket avta.

Undersøkelser

Legen undersøker trommehinnen med en spesiell kikkert (et otoskop) og ser om det er betennelse.

Hvis det renner puss ut av øret, kan legen eventuelt ta en prøve med en vattpinne og sende det til et laboratorium. I løpet av et par dager kan laboratoriet fortelle hvilke bakterier som gir betennelsen.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Smertene er verst når du skal sove. Det kan hjelpe å sove med hodet høyt.


Medisinsk behandling:

Smertestillende midler kan dempe smertene og få feberen til å falle.

De fleste tilfellene av mellomørebetennelse går over uten behandling med antibiotika. Hvis legen synes det er nødvendig å gi deg antibiotika, blir det et smalspektret penicillin - i sjeldne tilfeller et bredspektret. Er du allergisk for penicillin, kan du få et makrolid.

Hvis du har svært sterke smerter, kan det være nødvendig at øre-nese-hals-legen stikker hull på trommehinnen - så forsvinner smerten.

Spesielle forhold hos barn

Det hjelper at barnet sover høyt med hodet. Et barn kan ha vanskeligheter med å sove med to hodeputer, men da det kan det hjelpe å heve hodeenden av sengen, f.eks. ved hjelp av noen bøker. Hvis barnet trenger et smertestillende middel, kan du gi barnet paracetamol.

Smitteveier

Mellomørebetennelse smitter ikke, men den oppstår gjerne i forbindelse med en forkjølelse. Forkjølelse smitter ved at en person som er forkjølet, hoster eller nyser i nærheten av deg. En annen måte er at du tar på f.eks. et bord, som den syke nettopp har hostet eller nyst over, og at du deretter gnir deg i øynene eller piller nese.

Sist revidert: 19.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.