Melanom (føflekkreft)

Hva er melanom (føflekkreft)?

Bilde av føflekkreft» Vis større bildeBilde av føflekkreft ved øye» Vis større bildeMelanom (føflekkreft, malignt melanom) er en spesiell form for hudkreft som oppstår i hudens pigmentceller (celler med fargestoff). Sykdommen kan også opptre i pigmentcellene i slimhinner, i øyne og i indre organer. Les mer om kreft.

Hvordan forløper sykdommen?

Sykdomsforløpet avhenger av spredningsgrad innen behandlingen. Hvis svulsten utvikler seg, kan den spre seg til andre organer via lymfebanen eller blodbanen.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få melanom, men sykdommen rammer særlig personer i 30-50-årsalderen. Melanom rammer sjelden barn. Hvis du er veldig lys i huden eller tåler solen dårlig, har du større risiko for å få sykdommen. Du kan være arvelig disponert for å utvikle melanom. Hos kvinner er melanom hyppigst på armer og ben, mens menn oftere får sykdommen på kroppen eller i ansiktet.

Hva er årsaken til melanom (føflekkreft)?

Solforbrenning i barndommen kan være årsak til senere utvikling av melanom. Hud som utsettes for solens ultrafiolette stråler, eller ved overdreven bruk av solarium, øker risikoen for utvikling av melanom.

Symptomer

Kreftsvulsten kan oppstå i en føflekk eller i hud utenfor en føflekk. Symptomene er oftest en føflekk som begynner å vokse, endre form eller farge, begynner å klø, blø eller danne sår. Fargen kan være brunsort, blålig eller rødoransje. Hvis det oppstår en ny føflekk som er uregelmessig i randen og/eller har uregelmessig farge, kan det også være melanom. Hvis sykdommen sprer seg til lymfeknutene, kan lymfeknutene hovne opp. Senere i forløpet kan det eventuelt komme symptomer fra andre organer som sykdommen har spredt seg til.

Undersøkelser

Har du en føflekk som har endret seg, må du gå til legen raskt. Hvis legen har mistanke om at det kan være føflekk-kreft, vil du bli henvist til en hudlege eller plastikkirurg. Her vil man ta en prøve (hudbiopsi) fra området, eller du vil få fjernet svulsten. Det fjernede vevet vil bli undersøkt i et mikroskop for å se hvor stor svulsten er, og hvor dypt i huden svulsten har nådd ned. Hvis det er snakk om melanom som er mer enn 1 mm tykk, vil du dessuten bli undersøkt for eventuell spredning til lymfeknuter eller andre organer.

Behandling

Operasjon

Behandlingen er først og fremst at du får fjernet melanomet og 1-2 cm av omliggende og underliggende hud. Deretter vil du, hvis det er behov for det, få en hudtransplantasjon. Hvis sykdommen har spredt seg til lymfeknutene, fjernes disse hvis det er mulig. Spredning til f.eks. lunger eller hjerne kan i noen tilfeller fjernes ved operasjon, eller alternativt kan det gis immunterapi som er rettet mot melanomet.


Strålebehandling

Strålebehandling anvendes hvis svulsten ikke kan fjernes ved operasjon. Hvis sykdommen har spredt seg til flere steder i kroppen, kan det gis lindrende strålebehandling mot de angrepne områdene.


Kjemoterapi

Cellegift kan forsøkes for å dempe sykdommens vekst og lindre symptomene.


Immunterapi

I noen tilfeller kan immunterapi være en mulighet. Da anvendes midler som regulerer cellevekst i immunsystemet - såkalte biologiske cytoregulatorer.

Spesielle forhold hos barn

Man kan forebygge melanom ved å beskytte barn mot solens ultrafiolette stråler.

Sist revidert: 12.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.