Lus

Hva er lus?

Lus (Pediculus capitis) er blodsugende parasitter. De lever i hovedhår nede hodebunnen, hvor de suger blod.

Voksne hodelus er 2-3 mm lange. Helt nyklekkede lus kan være mindre enn 1 mm. Fargen kan variere fra nærmest gjennomsiktig gråhvit til helt mørk. Denne variasjonen skyldes at lusene kan ta farge etter håret, og at lusene kan forekomme mørkere rett etter at de har sugd blod. Luseegg er ca. 0,8 mm lange og sitter på en "stilk" som er kittet fast til hårene helt nede ved hodebunnen.

 

Hvordan forløper sykdommen?

Lus gir en plagsom kløe i hårbunnen, men er harmløse. Hvis du klorer deg, kan det kan gå betennelse eller eksem i et bitt.

Hvem får sykdommen?

Alle kan bli smittet, men hodelus opptrer særlig hos barn på 3-10 år i barnehage eller skole. Det har ingen betydning for lusene om håret er rent eller skittent, da blodet de lever av alltid vil være til stede, uansett når håret sist ble vasket.

Hva er årsaken til lus?

Pediculus capitis (hodelus).

Symptomer

Bilde av luseegg» Vis større bildeHodelus gir ofte ingen symptomer, men de kan gi kløe i hodebunnen. Kløe og irritasjon i hodebunnen skyldes et stoff som lusene spytter ned i såret, så blodet ikke størkner. Mange lus eller hyppig smitte kan medføre sår og infeksjoner i hodebunnen, som eventuelt må behandles hos legen.

Undersøkelser

Legen eller du selv kan stille diagnosen ved å finne levende lus eller luseegg. Hodelus holder særlig til i håret i varme og fuktige områder omkring nakkeregionen og bak ørene. Det kan gå flere uker fra du har fått lus til det begynner å klø. I den perioden kan du rekke å smitte mange andre, og kløen er derfor en dårlig målestokk for om du har lus eller ei. Det er lettest og sikrest å lete etter lus med en finkam i nyvasket vått hår med hårbalsam.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Lus kan bekjempes kjemisk med forskjellige typer lusemidler, eller mekanisk med finkam (kamming). Uansett hvilken metode du velger å benytte, vil du være nødt til å undersøke om metoden har virket, dvs. om alle lus er vekk. Dette sjekkes ved å gå igjennom håret med en finkam.

Kamming er en effektiv, billig og uskadelig metode å fjerne lus på, som kan anbefales til behandling mot hodelus. For at metoden skal være effektiv nok, kreves det at du er meget omhyggelig, og at kammingen gjentas annenhver dag i en periode på 14 dager.


Medisinsk behandling:

Det finnes et kjemisk middel mot lus, permetrin. Det er en hurtigvirkende kontaktgift, som virker på hodelus og deres egg. Det kjemiske midlet er en medisinsk sjampo som skal brukes sammen med kamming av håret. Midlet virker ved at voksne lus og nymfer drepes, men enkelte egg kan overleve behandlingen. For å drepe lusene fra egg som klekker i dagene etter behandlingen, må behandlingen derfor gjentas åtte dager etter første behandling.

Lus kan bli motstandsdyktige (resistente) overfor lusemidlene - derfor er det spesielt viktig at du er svært omhyggelig med den daglige kammingen. Hele familien må undersøkes ved kamming når et enkelt familiemedlem har fått konstatert lus. Kun de som har lus skal behandles med kjemikalier.

En vellykket behandling må alltid følges opp av regelmessige ettersyn av hodebunnen, da du kan ha blitt smittet igjen. Dukker det plutselig opp store lus, kan det være tegn på at du er blitt smittet igjen.

Med hår kortere enn 0,5 cm, er man sikker på å unngå lus.

Spesielle forhold hos barn

Barn i alderen 3-10 år som har fått lus, bør først komme i barnehage eller skole når de er i gang med behandlingen.

Smitteveier

Lus forlater ikke frivillig et hode med mindre den har mulighet for å kravle over til et annet. Lus kan ikke fly eller hoppe. Derfor anses tett kontakt mellom hoder for å være eneste smittevei av betydning.

Hodelus kan leve i opptil 48 timer hvis de kommer vekk fra hodebunnen. Men lus som faller ut av håret vil hurtig bli svekket på grunn av uttørring og mangel på føde. Derfor er det svært usannsynlig at lus fra omgivelsene skulle kunne finne tilbake til et hode og være i stand til å etablere seg og begynne å legge egg. Dessuten vil lus som faller ut av håret ofte vil være gamle, syke eller skadede lus. I mer sjeldne tilfeller smitter lus ved at flere bruker samme kam, børste eller deler luer. Luseegg smitter ikke.

Sist revidert: 13.03.2019Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.