Lungebetennelse

Hva er lungebetennelse?

Lungebetennelse (pneumoni) er en infeksjon i lungevevet. Den kan skyldes enten bakterier, virus eller sopp.

Hvordan forløper sykdommen?

En lungebetennelse varer som regel i 1-2 uker - deretter er man frisk. Lungebetennelsen bli svært alvorlig, spesielt hvis man er svekket fra før, og man kan dø av lungebetennelse. I sjeldne tilfeller kan lungebetennelse gi blodforgiftning eller meningitt.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få lungebetennelse, men det rammer ofte mennesker som fra før av er svekket eller har nedsatt immunforsvar, f.eks. eldre, pasienter med en kronisk lungesykdom som astma eller kols, alkoholikere, og pasienter som har fått fjernet milten.

Hva er årsaken til lungebetennelse?

Lungebetennelse skyldes betennelse i lungene, vanligvis med bakterier, f.eks. Streptococcus pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, eller virus, f.eks. influensavirus. I sjeldne tilfelde kan sopp også gi lungebetennelse.

Symptomer

Symptomene på lungebetennelse er:

  • feber

  • frysninger

  • hoste

  • slim fra lungene - det kan være gult eller rødlig

  • vanskeligheter med å trekke pusten

Undersøkelser

Legen lytter på lungene med et stetoskop og tar eventuelt en blodprøve. Legen kan eventuelt henvise deg til en røntgenundersøkelse av lungene.

Legen kan be deg om å hoste opp litt slim i en spesiell beholder, som deretter blir sendt til et laboratorium for å bli undersøkt for bakterier, virus eller sopp.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Hvis du har lungebetennelse så bør du holde deg i sengen. Hodeenden av sengen kan eventuelt heves. Du må også sørge for å drikke rikelig. Smertestillende midler kan få feberen til å falle, og du føler deg bedre.


Vaksinasjon:

Personer over 65 år og personer som er svekket kan bli vaksinert med en pneumokokkvaksine og influensavaksine for å forebygge lungebetennelse.


Medisinsk behandling:

Dersom lungebetennelsen skyldes bakterier, så må du ta et smalspektret penicillin. Hvis du er allergisk mot penicillin, eller har mykoplasma-lungebetennelse, kan du få et makrolid, et tetrasyklin eller et fluorokinolon.

Hvis lungebetennelsen din skyldes virus, hjelper det ikke med antibiotika.

Spesielle forhold hos barn

Et barn med lungebetennelse kan ha høy feber. Det er viktig at du ikke pakker barnet inn i dyner og tepper, for barnet må ha mulighet for å kvitte seg med varmen fra feberen. Enkelte barn kan utvikle feberkramper. Et barn med høy feber må ha rikelig med drikke. Det fins et spesielt virus (RSV), som kan gi helt små barn en smittsom og alvorlig lungebetennelse. Friske spedbarn skal derfor ikke være sammen med syke barn.

Smitteveier

Den typen lungebetennelse som skyldes bakterier, kommer ofte av bakterier som vi fra før har i munnhulen. Derfor er det ikke egentlig snakk om smitte. Lungebetennelse med virus smitter ved at en som er syk hoster eller nyser i nærheten av deg.

Mykoplasma-lungebetennelse skyldes en spesiell bakterie, Mycoplasma pneumoniae, og forekommer i mindre epidemier ca. hvert 4. år. Den smitter ved at en syk hoster, og deretter får du bakterien ned i luftveiene når du trekker pusten. Det finnes et spesielt virus (RSV), som kan gi helt små barn en smittsom og alvorlig lungebetennelse.

Sist revidert: 16.06.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.