Kyssesyken

Hva er kyssesyken?

Kyssesyken (mononukleose) er en infeksjon som sitter i halsen og i kroppens lymfekjertler. Den skyldes Epstein Barr-virus.

Hvordan forløper sykdommen?

Du blir syk 3-6 uker etter at du er blitt smittet. Sykdommen varer i litt mer enn 1 uke, og det går som regel 2-3 uker før du føler deg frisk igjen. Enkelte bruker lengre tid på å bli friske. Etter at du er blitt frisk, kan du føle deg matt og trett i noen uker.

Hvem får sykdommen?

Kyssesyken er vanligst hos tenåringer. Hvis eldre får sykdommen, kan den ha et mer alvorlig forløp. Mange har hatt sykdommen i barndommen, og det kan ha vært så få symptomer at man ikke har merket at man har hatt sykdommen, men man er beskyttet mot å få sykdommen igjen.

Hva er årsaken til kyssesyken?

Kyssesyken skyldes en infeksjon med Epstein Barr-virus (EBV).

Symptomer

Du får symptomer på halsbetennelse med hovne, røde mandler med hvitt belegg. Du er utilpass, kan ha feber og har ofte dårlig ånde. Du får hovne lymfekjertler i halsen, og du kan bli veldig trøtt. Kjertlene i armhulene og lysken hovner som regel også opp. Din stemme blir «grøtete» - du snakker som om du har en potet i munnen.

Undersøkelser

Ofte stilles diagnosen uten blodprøve, men legen kan eventuelt ta en blodprøve og undersøke den, eller sende den til et laboratorium for å se om det er kyssesyken. Legen kan også ta en prøve fra svelget for å undersøke om det er Epstein Barr-virus til stede. Det går ofte et par dager før det kommer svar på prøvene.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Du bør drikke mye. Varme drikker kan lindre smertene i halsen. Sugetabletter eller pastiller kan ta noe av den dårlige ånden. Smertestillende midler, f.eks. paracetamol, kan få feberen til å synke, så du får det bedre.

Tidligere mente man at det var risiko for at milten kunne sprekke hvis du drev med anstrengende sport i de første månedene etter kyssesyken. Det var også et strengt alkoholforbud i månedene etter kyssesyken. Hvis man ikke har feber, føler seg helt frisk, og det er gått minst 3 uker fra man ble syk, kan man godt gjenoppta sportsaktiviteter og innta alkohol, hvis man har lyst til det.

Smitteveier

Du har virus i munnhulen og spyttet, og derfor kan du smitte andre ved å hoste eller nyse på dem. Du kan også smitte ved å kysse - derfor kalles sykdommen kyssesyken.

Sist revidert: 19.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.