Irritabel tykktarm

Hva er irritabel tykktarm?

Irritabel tykktarm (colon irritabile) er en tilstand som sees hos mange mennesker. Symptomene er oppblåsthet, kraftig mageknip og rumling i magen.

Hvordan forløper sykdommen?

Irritabel tykktarm er en svært plagsom tilstand, men den er ikke farlig, og den kan ikke føre til kreft. Symptomene svinger: Du kan ha uker eller måneder med beskjedne symptomer, som avløses av perioder med store plager. Hos de fleste avtar eller forsvinner plagene etter 1-3 år. Men enkelte kan ha symptomer livet ut.

Hvem får sykdommen?

En irritabel eller nervøs tykktarm er en svært vanlig tilstand. Tilstanden forekommer hyppigst hos kvinner.

Hva er årsaken til irritabel tykktarm?

Årsaken er ukjent. Man har lett etter en spesifikk forklaring innenfor mange områder av tarmens funksjon, bl.a. innholdet av luft i tarmen, slimhinnens følsomhet for påvirkning av forskjellig mat, tarmens immunsystem, pasientens følsomhet for signaler fra tarmen. Man har imidlertid ikke kunnet finne en forklaring på tilstanden. Etter en mageinfeksjon vil de fleste ha en etterfølgende periode med irritabel tykktarm.

Stress kan forverre symptomene ved irritabel tykktarm.

Symptomer

Avføringene er uregelmessige. De veksler mellom forstoppelse med klumpete avføring, normal avføring og tynn avføring. Du kan ha en følelse av å ikke bli ordentlig tømt ut, og det kan være slim sammen med avføringen.

Du har kolikksmerter som kommer og går. De kommer ofte daglig og etter måltidene. Du har bare sjelden smerter om natten. Smertene lindres når du har avføring.

Du har luftplager, rumling i magen og har lyst til å slippe luft fra endetarmen. Magen blir typisk utspilt etter måltidene og rumler høylytt.

Hvis du mister vekt, får feber eller blod i avføringen må du gå til lege.

Undersøkelser

Legen kan som regel stille diagnosen ut fra de karakteristiske symptomene. Du må ha hatt symptomene mer enn hver 4. dag, og ha hatt dem i minst 3 måneder, før man vil bruke betegnelsen irritabel tykktarm om tilstanden din.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

Behandlingen består primært i at du endrer livsstil. Lange gåturer, jogging, svømming og lignende former for mosjon hjelper.

Drikker du alkohol hver dag eller store mengder kaffe og te, kan det hjelpe hvis du reduserer forbruket.


Medisinsk behandling:

Det finnes legemidler som kan lette symptomene ved irritabel tykktarm. Har du forstoppelse eller diaré, anvendes legemidler som er beregnet for dette.

Sist revidert: 02.07.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.