Insektstikk

Hva er insektstikk?

Man kan få insektstikk eller -bitt av f.eks. bier, veps, bremser, mygg, lopper, maur, edderkopper, skogflått og teger.

Hvordan forløper sykdommen?

Kløen og hevelsen forsvinner som regel i løpet av 1-3 dager. De fleste insektstikk/-bitt er helt ufarlige. Men hevelse i munnen eller tungen kan være farlig, hvis det gir problemer med å puste. En allergisk reaksjon med disse symptomene kan være livstruende. Hvis du krafser og klør på området, kan det gå betennelse i huden. Bitt av skogflått kan resultere i borreliose.

Hvem får sykdommen?

Alle kan bli stukket eller bitt av insekter. Du er mest utsatt om sommeren, når det er flest insekter, og når man er mye ute og lett påkledd. Har du hund eller katt, bør de undersøkes og eventuelt behandles, hvis du får loppebitt.

Symptomer

De fleste insektstikk gir kun lette symptomer i form av rødme, hevelse, kløe og svie på stedet du er stukket eller bitt. Men noen kan reagere med kraftig hevelse etter mygg-, bie- og vepsestikk. Hvis du har utviklet allergi - mest alminnelig etter bie- og vepsestikk - kan du få tiltagende hevelse, rødme og hodepine, samt ev. svimmelhet, kvalme, trykk i brystet og besvær med åndedrettet.

Undersøkelser

I mange tilfeller ved du hvilket insekt du er blitt bitt eller stukket av. Ellers er det en god idé å undersøke kroppen for flere merker. Er det loppebitt, sitter det som regel flere kløende knopper i samme område. Myggstikk sitter særlig på steder hvor huden ikke har vært dekket til.

Behandling

Brodden fra en bie skal fjernes, mens en veps ikke etterlater brodden, og giften kan suges ut med en giftsuger. Kløe, rødme og hevelse kan du lindre med avkjøling, lokalbedøvende hudmidler og antihistaminer. Dersom du får tegn på en allergisk reaksjon, må du søke lege snarest mulig. Har du utviklet allergi overfor bier og veps, anbefales det at du får en allergivaksinasjon.

Sist revidert: 12.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.