Genital herpes

Hva er genital herpes?

Bilde av sår ved herpesutbrudd» Vis større bildeBilde av blemmer ved herpesutbrudd» Vis større bildeGenital herpes (herpes på kjønnsorganene) er en betennelse som gir små blemmer på kjønnsorganene.

Hvordan forløper sykdommen?

Det første utbruddet er kraftigst, og varer 2-3 uker. De etterfølgende utbruddene er mildere, og de varer som regel cirka 1 uke. Sykdommen kan gi flere utbrudd, uten at man er blitt smittet igjen. Herpes på kjønnsorganene etterlater ingen arr. Herpesvirus blir i nervecellene resten av livet, og behandling kan ikke fjerne virus herfra.

Hvem får sykdommen?

Det er som regel unge eller voksne som får herpes på kjønnsorganene.

Hva er årsaken til genital herpes?

Genital herpes smitter ved at man har sex med en person som er smittet med herpes simplex type II-virus. Virus «gjemmer seg» og «sover» i nerverøttene, men det kan «bli vekket» og gi utbrudd. Viruset herpes simplex virus type I, som gir forkjølelsessår, kan også gi herpes på kjønnsorganene, hvis du har oralsex med en som har et forkjølelsessår.

Symptomer

Herpes på kjønnsorganene gir små blemmer, som blir dekket av skorper etter noen dager. Du har svie, prikking, stikking, og eventuelt kløe, når du har et utbrudd.

Det første utbruddet er sterkest, og varer 2-3 uker. De etterfølgende utbruddene er mildere, og varer som regel cirka 1 uke. Du kan smitte andre selv om du ikke har et utbrudd. Herpes på kjønnsorganene kan smitte til endetarmen, hvis du har hatt analsex.

Undersøkelser

Legen kan som regel stille diagnosen ved å se på et utbrudd. Hvis det er tvil, kan legen ta noe materiale fra et utbrudd og sende det til et laboratorium. Etter et par dager kan laboratoriet si om du har herpes.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

Du kan unngå å smitte andre ved å ikke ha sex når du har et utbrudd av herpes på kjønnsorganene. Du eller din partner må bruke kondom hvis du har sex med en person som du ikke vet om er smittet med en kjønnssykdom. Kondomet vil begrense risikoen for at du får herpes.


Medisinsk behandling:

Hvis du har et utbrudd, kan du ta tabletter mot herpesvirus. Har du alvorlige utbrudd, som kommer igjen, kan du ta tablettene som forebyggende behandling.

Spesielle forhold hos barn

Nyfødte kan få utbredte og alvorlige utbrudd av herpes, hvis moren har sitt første herpesutbrudd under fødselen. Grunnen er at moren ikke har rukket å danne antistoffer mot herpesvirus, og derfor ikke kan overføre antistoffer til barnet gjennom navlestrengen. Barnet er derfor helt ubeskyttet overfor infeksjonen.

Smitteveier

Man blir smittet ved å ha sex med en person som er smittet. Man kan godt smitte selv om man ikke har utbrudd, men man er mest smittsom når man har utbrudd. Kondom beskytter bare delvis mot herpes på kjønnsorganene, fordi kondomet ikke dekker helt. Hvis du har utbrudd av herpes på kjønnsorganene, bør du ikke ha sex med andre.

Sist revidert: 16.06.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.