Hemoroider

Hva er hemoroider?

Hemoroider (tumores haemorrhoidales) er puter av utposninger på blodkarene (venene) i endetarmen. Hemoroider kan oppstå plutselig, men som regel er det en kronisk sykdom i alvorlig eller lettere form.

Hvordan forløper sykdommen?

Sykdommen kan bli verre med tiden hvis man ikke forebygger den ved å endre kostvaner og avføringsvaner. Hemoroider er ikke noen ondartet sykdom, og den kan ikke utvikle seg til det, men hemoroider kan bli inneklemte, og det kan oppstå en blodpropp i hemoroiden. Begge tilstander er meget smertefulle og krever operasjon.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få sykdommen, men eldre er mer utsatt enn yngre, og cirka halvparten av befolkningen vil på et tidspunkt få plager av hemoroider. Sykdommen er ytterst sjelden hos barn.

Hva er årsaken til hemoroider?

Hvis du har forstoppelse og må trykke mye ved toalettbesøk, kan du få hemoroider. Hemoroider oppstår fordi venene i endetarmen mister deres faste forankring, blir inneklemt, får økt blodfylde og kan bli presset ut av endetarmsåpningen.

Symptomer

Hovedsymptomer er blødning i forbindelse med toalettbesøk, ofte i form av frisk blod i toalettskålen. I tillegg har du smerter, ubehag, svie, utflod og kløe rundt endetarmsåpningen.

Undersøkelser

Legen foretar en kikkhullsundersøkelse av endetarmen (anorektoskopi) - og i visse tilfeller får du også foretatt en kikkhullsundersøkelse av tykktarmens nederste 60 cm (sigmoideoskopi).

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

Behandlingen avhenger av hvor alvorlige hemoroidene er. For alle med hemoroider er det viktig å unngå forstoppelse. Du kan unngå forstoppelse ved å spise mer fiberholdig kost og å drikke tilstrekkelig med væske. Fysisk aktivitet vil også redusere risikoen for forstoppelse.


Medisinsk behandling:

  • Til lokalbehandling anvendes rektalkrem eller -salve eller stikkpiller (suppositorier) som både inneholder et lokalbedøvende middel og et binyrebarkhormon som hemmer reaksjonen (inflammasjonen) i vevet. Du kan ikke få denne behandlingen i mer enn i 4 uker, pga. risiko for å skade slimhinnen.

  • Til systemisk behandling kan det anvendes karstabiliserende legemidler som nedsetter utspilingen av venene og beskytter små blodkar.

Operasjon:

Operasjon kan bestå i at legen avsnører hemoroiden med strikker eller skjærer den vekk. Strikkmetoden krever ikke bedøvelse, men den metoden kan bare brukes hvis hemoroiden sitter i den delen av endetarmen som ikke inneholder nerver.

Ved fjerning av hemoroider som sitter utenfor endetarmsåpningen, så må du bedøves.

Sist revidert: 02.07.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.