Lumbago

Hva er lumbago?

Lumbago (hekseskudd) er en tilstand med smerter i korsryggen, eventuelt strålende ned til baken og baksiden av lårene.

Hvordan forløper sykdommen?

De aller fleste blir raskt bedre, og under 10% vil ha vesentlige plager i ryggen etter 2 måneder. Men de fleste vil med mellomrom oppleve tilbakefall med nye smerter i korsryggen. Det er egentlig en kronisk tilstand som vender tilbake med litt forskjellige symptomer.

Hvem får sykdommen?

Lumbago rammer hvert år litt over en tredjedel av den voksne befolkningen, og i løpet av livet vil opptil 80% få lumbago på et eller annet tidspunkt. Lumbago er hyppigst i 20-55-årsalderen, og det er like mange menn og kvinner som får lumbago.

Hva er årsaken til lumbago?

I de fleste tilfeller kan man ikke ved legeundersøkelse eller skanning finne årsaken til hekseskuddet. En teori er at det er ubalanse i muskel- og bindevevsfunksjonen, som går over igjen. I en mindre del av tilfellene kan årsaken være sammenfall i knoklene eller betennelse i en virvel.

Symptomer

Du kan plutselig få smerter i korsryggen, eventuelt etter et løft eller en vridning. Smertene endrer seg over tid og avhengig av din fysiske aktivitet. Hvis du har smerter som stråler ned i bena til under knærne, hvis det blir verre ved nysing og hosting, eller hvis du får sanseforstyrrelser, bør du kontakte legen. Hvis slike symptomer blir verre, eller hvis du får problemer med vannlating eller avføring, må du kontakte en lege omgående. I disse tilfellene kan symptomene skyldes et trykk på en eller flere nerver i korsryggen, vanligvis forårsaket av en skiveprolaps. Hvis du får feber, vekttap eller andre alvorlige symptomer, må du også kontakte lege.

Undersøkelser

Legen kan ved samtale og alminnelig undersøkelse finne ut om det er hekseskudd. Hvis legen tror det kan ligge en mer alvorlig sykdom bak symptomene, så vil det bli tatt blodprøver og et røntgenbilde, og ev. vil ryggen bli skannet.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

Du må så vidt det er mulig holde deg i gang, og unngå å ligge i sengen utover en eller to dager. Noen vil ha nytte av å legge en ispose (omgitt av et håndkle) på det smertefulle området, andre lindres ved varmebehandling. Dette kan suppleres med vanlige smertestillende midler.

Smertene forsvinner oftest av seg selv i løpet av noen dager. Hvis smertene derimot er mer vedholdende, kan intensiv opptrening av fysioterapeut eller manuell behandling av kiropraktor hjelpe i en del tilfeller. Det er svært viktig å vende tilbake til arbeid så raskt som overhodet mulig. I starten eventuelt på deltid og med avlastning. Det er viktig med god kontakt med arbeidsgiver for å sikre et positivt forløp med gjensidig forståelse.

Sist revidert: 02.12.2021Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.