Hårtap

Hva er hårtap?

Hårtap (androgen alopesi) er et fenomen som de fleste menn vil oppleve. Det er ikke egentlig en sykdom, men noen menn føler seg så plaget av hårtapet, at de ønsker behandling for det. Håret blir først tynt i tinningen og panneregionen. Senere brer uttynningen seg til issen, og hårgrensen rykker fra pannen lengre og lengre bakover.

Hos kvinner er hårtapet mer diffust, og det blir ikke så uttalt som hos menn. Hårtap hos kvinner er mest lokalisert til toppen av hodet. Det er også ganske vanlig, og viser seg som en uttynning av håret foran og midt på hodet.

Flekkvis håravfall (alopecia areata) er en sykelig form for hårtap som skyldes en betennelsesreaksjon omkring hårsekkene, og som gjør at hårene går til grunne. Vanligvis oppstår det en eller flere runde eller ovale områder hvor håret faller av. Bare flekker kan oppstå overalt på hodet. I sjeldne tilfeller faller alt håret av hodet (alopecia totalis).

Hvordan forløper sykdommen?

Vanlig hårtap begynner som regel i 30-50-årsalderen. Hårtapet blir normalt mer uttalt med alderen, og fører hos mange menn til skallethet. Som regel etterlates en hårkrans formet som en hestesko med normal behåring i nakken og ved ørene. Hos kvinner er det normale hårtapet ikke så uttalt, og det fører normalt ikke til skallethet.

I motsetning til hårtapet hos menn, bevarer kvinnene ofte den forreste hårgrensen, og utvikler ikke høye tinninger.

Hos omkring halvparten av pasienter med flekkvis håravfall, forsvinner den bare flekken av seg selv i løpet av et år. Men det kan oppstå nye bare flekker i hodebunnen.

Hvem får sykdommen?

Alminnelig hårtap begynner som regel i 30-50-årsalderen, og er mest vanlig blant menn. Flekkvis håravfall starter ofte i 20-40-årsalderen, og denne formen er like vanlig blant menn og kvinner. Du kan også forbigående miste håret hvis du er i behandling med cellegift.

Hva er årsaken til hårtap?

Alminnelig hårtap er arvelig, og skyldes en påvirkning av det mannlige kjønnshormonet testosteron, som får hårsekkene til å skrumpe, og avkorter hårets vekstfase. Håret blir tynnere og tynnere, og senere stopper hårveksten helt opp.

Årsaken til flekkvis håravfall skyldes antagelig at kroppen danner et antistoff som er rettet mot hårsekkene. Arvelige forhold har betydning, og det er økt risiko hos nære slektninger. I noen tilfeller kan flekkvis håravfall oppstå på grunn av soppinfeksjon i hodebunnen. Hos pasienter som får cellegift kan hårtap oppstå som en bivirkning til behandlingen. Denne formen for hårtap er midlertidig, dvs. hårveksten vender tilbake når behandlingen er overstått.

Undersøkelser

Normalt er det ingen grunn til å foreta spesielle undersøkelser ved hårtap.

Ved flekkvis håravfall bør du alltid kontakte legen for å bli undersøkt nærmere. Denne formen for hårtap kan skyldes en soppinfeksjon i hodebunnen.

Behandling

Hårtap er et normalt fenomen, og bør normalt ikke behandles med legemidler. Men hos noen personer blir det et stort kosmetisk problem, og man kan da forsøke medisinsk behandling.


Medisinsk behandling:

Medisinsk behandling av hårtap kan enten være som tablettbehandling med finasterid eller som lokalbehandling av hodebunnen med minoksidil:

  • Finasterid virker ved å hemme testosterons påvirkning av hårsekkene, og denne behandlingen er forbeholdt menn. Du bør starte behandlingen i de tidligste stadiene av hårtapet, innen hårsekkene er gått helt til grunne. En del menn vil oppnå ny vekst av hår, og flertallet vil oppleve at hårtapet stanses. Du må fortsette behandlingen uten pauser for at effekten skal vedvare. Hvis du stopper med behandling, mister du håret igjen.

  • Både menn og kvinner kan behandles lokalt i hodebunnen med minoksidil, som virker ved å øke blodforsyningen til hårsekkene. 8 av 10 personer vil etter 2 måneder oppleve at hårtapet stanses. Ca. 4 av 10 personer opplever en kosmetisk tilfredsstillende effekt etter behandling i 4-12 måneder. Hvis du stopper med behandling, mister du håret igjen.

Flekkvis skallethet forsvinner ofte av seg selv. Er det store bare områder, kan du bli behandlet med medisin som enten fremmer hårveksten eller hemmer betennelsesprosesser i hodebunnen (binyrebarkhormon). Noen leger velger å behandle med såkalt PUVA lysbehandling. Hvis det flekkvise hårtapet skyldes en soppinfeksjon, behandles det med medisinsk sjampo mot sopp.


Transplantasjon

Hårtransplantasjon er en kirurgisk behandling hvor legen flytter hår og hårsekker fra nakken opp på hodet. Denne metoden egner seg best til tilfeller hvor hårtapet er begrenset til den forrerste delen av hodet.

Sist revidert: 13.01.2022Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.