Hånd-, fot- og munnsykdom

Hva er hånd-, fot- og munnsykdom?

Hånd-, fot- og munnsykdom er en virusinfeksjon som rammer barn. Den har ingenting med munn- og klovsyke å gjøre.

Hvordan forløper sykdommen?

Det går ofte ca. en uke før barnet er helt frisk igjen.

Hvem får sykdommen?

Det er vanligvis barn på 1/2 år til 5 år som får hånd-, fot- og munnsykdom.

Hva er årsaken til hånd-, fot- og munnsykdom?

Det er et virus kalt coxsackie-virus som gir hånd-, fot- og munnsykdom.

Symptomer

Hånd-, fot- og munnsykdom viser seg ved utslett, som oftest blemmer, som særlig rammer håndflatene, fotsålene og munnens slimhinne. Innen blemmene viser seg, har barnet hatt et par dager med forkjølelsessymptomer, lett feber, og noen barn har litt diaré. Blemmene er et par millimeter store med en rødlig ring rundt, og de kan briste og gi sår i munnen som kan være plagsomt for barnet når det spiser, fordi det svir og gjør vondt. Med tiden tørker blemmene ut og heles.

Undersøkelser

Legen vil utifra symptomene, utslettet, samt ut fra forløpet kunne si at det er hånd-, fot- og munnsykdom som barnet har. Legen vil derfor ikke ta blodprøver.

Behandling

Hva kan foreldrene gjøre?

Du kan ikke gjøre så mye annet enn å holde barnet ditt unna andre barn med hånd-, fot- og munnsykdom. Hvis barnet har fått sykdommen, kan sår i munnen lindres ved at barnet spiser kjølig grøt.


Medisinsk behandling:

Det er ingen behandling av hånd-, fot- og munnsykdom, men hvis barnet er plaget av feber eller smerter fra sår, kan du gi paracetamol, som både lindrer smertene og nedsetter feberen.

Spesielle forhold hos barn

Barnet er sjelden voldsomt påvirket av symptomene fra hånd-, fot- og munnsykdom, men kan være plaget av blemmene og sårene. Det er særlig de i munnen som gjør vondt, så du kan gi barnet grøt eller mose maten slik at det er lettere å spise.

Smitteveier

Hånd-, fot- og munnsykdom smitter fra væsken som er i blemmene, fra dråper som nyses eller hostes ut, samt fra avføringen. Det kan gå en uke fra barnet er smittet til sykdommen bryter ut. Sykdommen smitter lett andre, og man ser derfor ikke sjelden at mange barn i en barnehage blir syke, fordi de har smittet hverandre. God håndhygiene i institusjonen vil vesentlig nedsette risikoen for smitte.

Sist revidert: 19.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.