Halsbetennelse

Hva er halsbetennelse?

Halsbetennelse (tonsilitis acuta eller pharyngitis acuta) er en infeksjon i mandlene og/eller svelget. Betennelsen kan enten skyldes virus (ca. 70%) eller bakterier (ca. 30%).

Hvordan forløper sykdommen?

Man blir som regel frisk igjen innen en uke. Som regel gir halsbetennelse ingen komplikasjoner, men i sjeldne tilfeller kan det føre til:

Hvem får sykdommen?

Halsbetennelse er en svært alminnelig sykdom. Alle kan få halsbetennelse, men det er mest vanlig hos barn og unge, særlig i høst- og vintermånedene.

Hva er årsaken til halsbetennelse?

Halsbetennelse skyldes at du er blitt smittet med enten bakterier - såkalte betahemolytiske streptokokker - oftest gruppe A-streptokokker eller virus.

Symptomer

Et eller flere av disse symptomene er tegn på halsbetennelse:

  • svelgebesvær og vondt i halsen

  • hovne og ildrøde mandler, eventuelt med hvitt belegg

  • hovne og ømme lymfeknuter på halsen

  • feber

  • snue, hoste og heshet (sees ved virus)

Undersøkelser

Hvis legen tror at det er en bakterie som er årsak til halsbetennelsen, kan legen ta litt materiale fra mandlene med en vattpinne, for å undersøke om det er streptokokker (poding). Undersøkelsen tar kort tid (ca. 5 minutter), og du får svaret med det samme.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Hvis du har halsbetennelse, kan varme drikker som te og diverse pastiller lindre halssmertene dine.


Medisinsk behandling:

  • Hvis podingen fra halsen inneholder gruppe A-, C- eller G-streptokokker, vil legen gi deg et antibiotikum. Men effekten er bare at du blir frisk ca. en halv dag tidligere enn om du ikke fikk antibiotika. Antibiotisk behandling består av smalspektret penicillin. Er du allergisk for penicillin, skal du behandles med et makrolid. Behandlingen varer 7 dager.

  • Halsbetennelse som skyldes virus, kan ikke behandles med antibiotika. Den går over av seg selv uten noen antibiotisk behandling.

  • Smertestillende midler gjør at du får det bedre, og feberen faller.

  • Halspastiller lindrer i halsen.

Smitteveier

Halsbetennelse smitter ved at en syk person hoster eller nyser i nærheten av deg. En annen måte er at du rører ved f.eks. et bord som den syke nettopp har hostet eller nyst over, og du deretter gnir deg i øynene, sutter på fingeren eller piller nese. I forbindelse med Covid-19-epidemien har det å holde avstand og vaske/sprite hender vist seg svært effektivt for å unngå smitte.

Sist revidert: 16.06.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.