Graviditet og fødsel

Hva er graviditet og fødsel?

Graviditeten er den perioden som går fra kvinnen blir gravid til hun føder eller eventuelt aborterer. Perioden varer fra det tidspunkt, hvor et egg blir befruktet, til barnet blir født eller det aborteres. Graviditeten starter som regel et par uker etter siste menstruasjons første dag, og det er den dagen man bruker som utgangspunkt for å beregne når fødselen kan forventes.

De første 3 månedene av graviditeten kalles 1. trimester, og det er i denne perioden at fosteret blir dannet. Det er en særlig sårbar periode, hvor organene dannes, og armer og ben utvikles. I denne perioden skal man derfor passe ekstra godt på hvordan man lever. Det er særlig viktig å ikke røyke eller drikke alkohol. Man skal være ekstra oppmerksom på hva man bruker av medisin. Når barnets organer er anlagt, utvikler de seg og modnes gjennom de følgende månedene. Fra omkring uke 20 kan kvinnen merke barnet bevege seg. En graviditet slutter normalt med en fødsel etter cirka 40 uker.

Symptomer

Det første du merker når du er blitt gravid, er som regel at menstruasjonen ikke kommer til tiden. Noen merker også brystspenning, får morgenkvalme og kaster opp de første månedene.

Fødselen kan begynne med veer eller med at fostervannet går. Etterhvert blir veene kraftige og mer regelmessige, og fødselen vil som regel være overstått i løpet av et døgn.

Undersøkelser

Graviditetstest

Hvis menstruasjonen ikke kommer til tiden, bør du få tatt en graviditetstest. Det kan du gjøre selv, eller du kan be legen din om det.

Få dager etter befruktningen begynner kroppen å danne graviditetshormon, som heter hCG. Dette hormonet kan måles i urinen når du er blitt gravid.

En graviditetstest blir derfor positiv kort tid etter det tidspunktet du skulle ha hatt menstruasjon.


Behandling

Under graviditeten

Bortsett fra vitaminer og jerntilskudd bør du generelt unngå å ta medisin under graviditeten på grunn av risikoen for fosterskader. Risikoen er størst de første 3 månedene av graviditeten, når alle barnets organer blir anlagt. Hvis du er gravid, skal du snakke med legen din før du begynner en behandling med medisin. I noen tilfeller kan det være nødvendig å ta legemidler under graviditeten, da manglende behandling av en kronisk sykdom hos deg kan være en større risiko for både deg og for barnet. Hvis fødselen starter for tidlig, kan det bli nødvendig å behandle med riehemmende medisin.


Under og etter fødselen

I de fleste tilfeller forløper en fødsel uten inngripen utenfra. Hvis fødselen starter for tidlig, eller veene blir for kraftige, kan man forsøke å dempe dem med riehemmende midler. Hvis fødselen trekker i langdrag, og veene ikke er kraftige nok, kan et riestimulerende middel bli nødvendig. Behovet for smertelindring under fødselen er forskjellig fra kvinne til kvinne. Hvis smertene er uttalte, kan du få lystgass blandet med oksygen. Det virker smertestillende og litt sløvende, og det skader ikke barnet. En effektiv smertelindring under fødselen er epiduralblokade, hvor et lokalbedøvende stoff injiseres tett ved ryggmargen. I den siste delen av presseperioden kan jordmoren eller legen legge en såkalt pudendusblokade, som er en lokalbedøvelse som bedøver den nederste delen av skjeden og mellomkjøttet. Når barnet er født og lagt til morens bryst, stimulerer barnets suging musklene omkring melkekjertlene til å trekke seg sammen. Samtidig skjer det en sammentrekning av livmoren, og det hjelper med til at morkaken fødes.

Oksytocin eller metylergometrin brukes til å stoppe blødningen etter en fødsel. Disse midlene virker ved å få musklene og blodkarene i livmoren til å trekke seg sammen. K-vitamin hjelper til med å få blodet til å størkne. Vitaminet dannes i tarmen, men det nyfødte barnet kan først danne K-vitamin etter noe tid. Derfor får barnet en injeksjon med K-vitamin umiddelbart etter fødselen. I barselsperioden kan brystene bli ømme og harde, og det kan være vanskelig å få dem tømt helt for melk. Her kan oksytocin hjelpe, så brystet kan bli tømt bedre. Kabergolin eller bromokriptin kan brukes dersom man ønsker at ammingen skal opphøre.

Sist revidert: 14.12.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.