Tannkjøttbetennelse

Hva er tannkjøttbetennelse?

Bilde av gingivitt» Vis større bildeTannkjøttbetennelse (gingivitt) er betennelse i kanten av tannkjøttet. Sykdommen finnes i kronisk og akuttt form. Tannkjøttbetennelse oppstår lett, og forsvinner som regel også lett uten å etterlate spor.

Hvordan forløper sykdommen?

Tannkjøttbetennelse i kronisk form oppstår i tannkjøttkanten og mellom tennene, hvor bakteriebelegg (plakk) får lov å sitte uten å bli børstet vekk eller forstyrret av tannpirkere eller tanntråd. Tannkjøttbetennelse forsvinner ofte etter omhyggelig og regelmessig rengjøring med tannbørste og tanntråd. Hvis tannkjøttbetennelsen ikke behandles med god munnhygiene, vil den hos noen utvikle seg til paradentose, som kan være en alvorlig sykdom.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få tannkjøttbetennelse, og alle vil oppleve det i varierende grad i kortere eller lengre perioder i løpet av livet. Det anslås at opp mot 80-90% av både barn og voksne har tannkjøttbetennelse.

Hva er årsaken til tannkjøttbetennelse?

Tannkjøttbetennelse i kronisk form skyldes overveiende opphopning av plakk (bakteriebelegg) langs tannkjøttet og imellom tennene.

Tannkjøttbetennelse i akutt form kan skyldes at du har brent deg på noe varm mat, at du har børstet for hardt eller har skrapt deg med f.eks. en negl.

Symptomer

Du kan oppdage tannkjøttbetennelse ved at tannkjøttet ditt blør når du børste tenner eller bruker tanntråd. Hvis du ser godt etter, kan du se at tannkjøttet er rødt og hovent. Dårlig ånde eller dårlig smak i munnen kan også være et tegn på tannkjøttbetennelse, men du har som regel ikke vondt. Tannlegen eller tannpleieren din kan gjøre deg oppmerksom på at du har tannkjøttbetennelse.

Undersøkelser

Tannlegen eller tannpleieren din kan undersøke for tannkjøttbetennelse ved å skrape forsiktig med et instrument langs tannkjøttet eller imellom tennene dine, for å se om det er bakteriebelegg og om tannkjøttet ditt blør.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

Det er viktig at du har en god munnhygiene, hvor du børster vekk alt plakk (bakteriebelegg) fra tennene dine hver dag med en myk tannbørste. I mellom tennene kan du bruke tanntråd, tannpirkere og/eller mellomromsbørster. Ved å ha en god munnhygiene unngår du også lettere dårlig ånde og hull i tennene.


Medisinsk behandling:

Det fins ikke medisin mot kronisk tannkjøttbetennelse. Betennelsen forsvinner når plakket (bakteriebelegget) fjernes fra tennene. Noen tror man kan bruke munnskyllemidler mot tannkjøttbetennelse. Det hjelper som regel ikke, fordi plakk ikke kan gurgles eller skylles vekk.

Ved akutt tannkjøttbetennelse kan tannlegen anbefale deg å bruke klorheksidin munnskyllevæske i en periode, fordi det gjør vondt å børste tenner. Klorheksidin munnskyllevæske kan kjøpes på apoteket.

Spesielle forhold hos barn

Barns tannkjøtt kan godt være rødt og hovent av andre årsaker enn tannkjøttbetennelse, f.eks. ved tap av melketenner og frembrudd av voksentenner. Spør tannlegen ved neste besøk hvis du er i tvil.

Smitteveier

Tannkjøttbetennelse smitter ikke.

Sist revidert: 30.06.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.