Fremfall av livmor og blære

Hva er fremfall av livmor og blære?

Livmoren og blæren holdes på plass av muskler og sener, som sitter på innsiden av bekkenet. Nedsunken livmor (prolapsus uteri) og nedsunken blære (cystocele) oppstår, hvis disse musklene og senene blir slappe. Det kan skje etter mange fødsler eller på grunn av naturlige alderdomsforandringer. Det kan føre til at livmoren faller ned i skjeden, og blæren faller inn i veggen mot skjeden.

Hvordan forløper sykdommen?

Sykdommen kan være svært sjenerende, men den er ikke farlig. En av de vanligste komplikasjonene er blærekatarr, som kan komme ofte, fordi blæren ikke kan tømmes helt.

Hvem får sykdommen?

Sykdommen sees oftest hos eldre kvinner og kvinner som har gjennomgått mange fødsler.

Hva er årsaken til fremfall av livmor og blære?

Nedsynkningen av livmoren skyldes at musklene og senene, som holder livmoren på plass er blitt slappe, og derfor synker livmoren ned i skjeden. Symptomene fra blæren og tarmen skyldes at disse organene er bundet til livmoren og derfor trekkes med, når livmoren synker ned.

Symptomer

Symptomene utvikler seg som regel gradvis, og viser seg ved tiltagende tyngdefornemmelse i underlivet og problemer med å holde på vannet. Symptomene kan være særlig uttalte hvis du har anstrengt deg og båret på tunge ting. Dessuten kan du få problemer med å tømme blæren, og av og til kan du få problemer med å tømme tarmen.

Undersøkelser

Legen vil foreta en gynekologisk undersøkelse og undersøke urinen for infeksjon. Hvis symptomene er uttalte, vil du bli henvist til nærmere undersøkelse på sykehus eller hos spesialist. Her vil du få foretatt en kikhullsundersøkelse av blæren (cystoskopi), samt noen spesielle undersøkelser av vannlatingen (urodynamiske undersøkelser) for å vurdere om det vil hjelpe å operere deg.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

I mange tilfeller kan symptomene bedres eller helt forsvinne hvis du styrker bekkenbunnsmuskulaturen. Det må trenes flere ganger daglig, for eksempel ved å knipe strålen sammen når man tisser. Det kan være en god idé å trene muskulaturen i bekkenbunnen på denne måten før du får symptomer. Du kan også trene bekkenbunnen med vaginalvekter, som er en slags lodd man setter opp i skjeden som en tampong. Du starter med den letteste og tykkeste. Etter oppsetning kniper man sammen og trekker ned i snoren, til vekten står på bekkenbunnen. Man forsøker deretter å holde vekten i skjeden mens man reiser seg opp, går, løper eller hopper. Etterhvert som bekkenbunnen blir sterkere, kan man skifte til mindre og tyngre vekter.

Kosten bør være fiberrik for å unngå forstoppelse. Er du overvektig, bør du slanke deg.

Noen kvinner har nytte av en prolapsring (pessarring), som settes opp i bunnen av skjeden og holder livmoren på plass. Ringen kan evt. brukes i ventetiden på operasjon. Operasjon for nedsunken livmor eller blære foregår som regel nedenfra gjennom skjeden. Ved operasjonen foretar legen en oppstramming av skjedens forvegg og bakvegg, samt de bindevevsbånd som holder livmoren på plass. Hvis livmoren er svært nedsunken, kan det bli nødvendig å fjerne den helt. Dette inngrepet kan også gjøres gjennom skjeden.


Medisinsk behandling

Hormonbehandling med østrogen og gestagen kan hos noen være en hjelp til å styrke slimhinnen i skjeden, og den har samtidig en gunstig virkning på muskulaturen i bekkenbunnen.

Sist revidert: 05.08.2016Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.