Forkjølelsessår

Hva er forkjølelsessår?

Bilde av forkjølelsessår hos barn» Vis større bildeForkjølelsessår (herpes labialis) er en betennelse som skyldes herpesvirus. Forkjølelsessår sitter oftest på leppene.

Hvordan forløper sykdommen?

Et forkjølelsessår gror på litt over 1 uke, og etterlater ikke arr.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få forkjølelsessår. Du er som regel blitt smittet som barn; deretter gjemmer virus seg og «sover» i nerverøttene dine. Det kan så bli vekket opp på ny, f.eks. etter en forkjølelse (herav navnet forkjølelsessår) eller en influensa. Det kan også være etter at du har oppholdt deg mye i solen, da kraftig sollys kan gi utbrudd.

Hva er årsaken til forkjølelsessår?

Forkjølelsessår skyldes betennelse med herpes simplex type I-virus.

Symptomer

Et utbrudd av forkjølelsessår begynner gjerne med at det stikker og prikker i huden. Deretter får du små blemmer, som senere blir til skorper. Et utbrudd varer som regel 7-10 dager. Forkjølelsessåret kommer ofte igjen samme sted. Det vanligste stedet er på leppene, men forkjølelsessår kan også komme andre steder på kroppen.

Undersøkelser

Legen kan som regel stille diagnosen uten å ta prøver - ut fra sårets utseende, og det at såret kommer igjen samme sted. Hvis det er tvil, kan legen ta noe materiale fra såret med en vattpinne, og sende det til et laboratorium. Etter et par dager kan laboratoriet si om det er et forkjølelsessår.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Hvis du får utbrudd av forkjølelsessår av kraftig sollys, kan du bruke solkrem med høy beskyttelsesfaktor.


Medisinsk behandling:

Når du kjenner at du er i ferd med å få et utbrudd, kan du smøre stedet med en krem som motvirker herpesvirus. Jo tidligere du begynner å bruke kremen, jo bedre virker den. Hvis du har hatt et svært kraftig utbrudd, eller du har svært hyppige utbrudd, kan det være nødvendig at du får tabletter mot sykdommen.

Spesielle forhold hos barn

Et barn blir som regel smittet ved å bli kysset av en voksen som har et forkjølelsessår. Den voksne kan også ha pillet seg i såret og dermed ha virus på fingrene. Vær forsiktig så du ikke smitter barn hvis du har forkjølelsessår. Når du får det første forkjølelsessåret, kan utbruddet være svært voldsomt, og du kan få sår inne i munnen.

Smitteveier

Når du har et herpes-utbrudd, kan du smitte andre. Det smitter ved at væske fra blemmene/såret kommer på en annens hud eller leppe. Det kan skje enten ved kyss eller ved at du piller i såret og deretter rører ved en annens lepper (slimhinne).

Unngå å smitte andre, dvs. du skal ikke kysse når du har forkjølelsessår, og du skal la være å pille i det.

Forkjølelsessår kan også smitte ved munnsex, eller hvis du har virus på fingrene, så den smittede får herpes på kjønnsorganene med herpesvirus type I.

Sist revidert: 19.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.