Forkjølelse

Hva er forkjølelse?

Forkjølelse er en virusinfeksjon i nesen og svelget.

Hvordan forløper sykdommen?

Det går et par dager fra man blir smittet til man blir syk. Normalt blir man frisk igjen i løpet av 1 uke. Forkjølelsen gjør at slimhinnen i nesen og svelget hovner opp. Den kan så tette øregangen som går opp til mellomøret, og også tette forbindelsene inn i bihulene. En forkjølelse kan således utvikle seg til mellomørebetennelse og bihulebetennelse.

Hvem får sykdommen?

Alle kan bli forkjølet, men barn blir det oftere enn voksne.

Hva er årsaken til forkjølelse?

Forkjølelse skyldes mange forskjellige typer forkjølelsesvirus.

Symptomer

Forkjølelse gir hoste, snue, nysing og vondt i halsen. Du er utilpass og kan ha litt feber.

Undersøkelser

Det er ikke nødvendig å søke lege når du er forkjølet, og legen behøver ikke å foreta noen undersøkelser for å stille diagnosen.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Varm drikke kan lindre i halsen. Du kan eventuelt sove høyt med hodet, slik at det blir lettere å puste gjennom nesen. Voksne kan sove med en ekstra pute under hodet. Hvis det er et barn, kan man heve hodegjerdet litt ved å sette sengens ben i hodeenden på et par bøker.


Medisinsk behandling:

Smertestillende midler, f.eks. paracetamol, gjør at du føler deg bedre og at feberen faller.

Nesemidler som dråper og spray kan avsvelle neseslimhinnen, slik at det blir lettere å puste gjennom nesen.

Antibiotika, f.eks. penicillin, har ingen virkning på forkjølelse.

Spesielle forhold hos barn

Barn er særlig mottagelige for forkjølelse, dels fordi de ikke har dannet antistoffer mot det enkelte virus enda, og dels fordi de blir utsatt for mange forskjellige forkjølelsesvirus i barnehagen. Derfor kan et barn i barnehage få nye forkjølelser hele tiden.

Smitteveier

Forkjølelse smitter ved at en som er forkjølet, hoster eller nyser i nærheten av deg. En annen måte er at du berører f.eks. et bord som den syke nettopp har hostet eller nyst på, og du deretter gnir deg i øynene, sutter på fingeren eller piller deg i nesen. I forbindelse med Covid-19-epidemien har det å holde avstand og vaske/sprite hender vist seg svært effektivt for å unngå smitte, også med forkjølelsesvirus.

Sist revidert: 16.06.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.