Flatlus

Hva er flatlus?

Bilde av flatlus i kjønnsbehåring» Vis større bildeLus er blodsugende parasitter. Det finnes 3 slags lus som kan leve på mennesket: hodelus, flatlus og kroppslus. Hodelus er den mest vanlige.

  • Flatlus er kortere og rundere enn hodelusene. Flatlusene er ca. 11/2 mm lange og ligner et gulbrunt skjell på noen få mm. Karakteristisk er også deres glinsende egg, som sitter fast på hårene. De sitter ved roten av kjønnshårene eller i armhulene. Men de kan finnes overalt på kroppen hvor det er rikelig hårvekst, herunder i skjegg og øyehår. Særlig hos barn kan flatlus finnes i øyenbryn og øyenvipper.

  • Kroppslus ligner hodelus, men suger blod på kroppen. De kan sitte overalt på kroppen. Ellers oppholder de seg i klærne, hvor de også legger egg. Kroppslus finnes spesielt på steder med dårlige hygieniske forhold, og de blir ikke omtalt ytterligere her.

Hvordan forløper sykdommen?

Lus gir plagsom kløe, men det er harmløst. Det kan imidlertid bli betennelse eller eksem i et bitt hvis du klør på det.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få flatlus, men det rammer særlig yngre mennesker. Hygiene har ingen betydning for lusene, da blod, som de lever av, alltid vil være til stede, uansett hvor ren man er.

Hva er årsaken til flatlus?

Flatlus skyldes smitte med Phthirus pubis.

Symptomer

Du får kløe omkring kjønnsdelene, eller andre steder på kroppen hvor lusene sitter. Flatlusenes bitt fremkaller små millimeter store røde prikker, som ofte blir blålige etter et par timer. Flatlusene overfører ikke sykdom.

Undersøkelser

Legen kan stille diagnosen ved å finne levende lus eller luseegg. Flatlus holder særlig til i kjønnsbehåringen. Kløen skyldes et stoff som lusene spytter ned i såret slik at blodet ikke størkner. Mange flatlus eller hyppig smitte kan medføre sår og infeksjoner, som eventuelt må behandles hos legen.

Behandling

I tillegg til medisinsk behandling skal undertøy og sengetøy skiftes. Det er viktig at den smittedes seksualpartner(e) undersøkes og behandles, slik at man minsker risiko for spredning av smitte.

Smitteveier

Slik som hode- og kropplus kan flatlusen kun leve på mennesker. Flatlus smitter hovedsakelig ved seksuell kontakt eller meget tett fysisk kontakt, sjelden ved indirekte kontakt. Flatlus forlater svært motvillig deres vert, men fordi de gir kløe, så kan de selvfølgelig klores av; eventuelt sammen med de hårene de klamrer seg fast til. I de første par timene vil hjemløse flatlus være i stand til å kravle over på andre mennesker som kommer i nærkontakt med det sengetøyet eller det toalettsetet de er havnet på. Men en flatlus kan ikke overleve mer enn 24 timer borte fra mennesket.

Sist revidert: 15.10.2021Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.