Endetarmsrift

Hva er endetarmsrift?

En endetarmsrift er en rift (revne) i slimhinnen ved endetarmsåpningen. Riften sitter oftest på baksiden.

Hvordan forløper sykdommen?

Riften oppstår vanligvis i forbindelse med hard avføring. Det gjør vondt, men det er ikke farlig. 8 av 10 rifter gror av seg selv, men tilstanden kan i sjeldne tilfeller bli kronisk.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få en rift ved endetarmsåpningen.

Hva er årsaken til endetarmsrift?

Endetarmsrift oppstår ofte i forbindelse med forstoppelse.

Symptomer

En rift ved endetarmsåpningen bør mistenkes hvis du har skjærende eller sviende smerter under og umiddelbart etter avføring. Det kan forekomme litt friskt blod på toalettpapiret. Ved blødning må du alltid undersøkes for å utelukke andre sykdommer i endetarmen.

Undersøkelser

Riften kan sees ved undersøkelse av endetarmsåpningen. Det er vanligvis ikke mulig å undersøke selve endetarmen med det samme pga. smerter, men endetarmen bør undersøkes på et senere tidspunkt, idet smerter og blødning ved endetarmen kan skyldes andre sykdommer.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

Det er viktig å holde avføringen myk ved å drikke rikelig væske og være fysisk aktiv.


Medisinsk behandling:

Riften vil oftest gro når avføringen blir normal, ev. etter bruk av midler mot forstoppelse. Lokalbedøvende midler i form av stikkpiller eller salve kan ev. kombineres med binyrebarkhormon. Ved kraftige smerter kan operasjon bli nødvendig.

I noen tilfeller blir riften kronisk, og du kan få en smertefull, krampeaktig sammentrekning av lukkemuskelen. I slike tilfeller kan man forsøke lokalbehandling med glyseroltrinitrat, som får lukkemuskelen til å slappe av, eller lokal injeksjon av botulinumtoksin i endetarmsmuskelen. Hos noen fører dette til smertefrihet i løpet av få dager.

Spesielle forhold hos barn

Hos barn kan symptomene kan være mer uspesifikke, f.eks. forstoppelse.

Sist revidert: 06.02.2017Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.