Endetarmsbyll

Hva er endetarmsbyll?

En byll ved endetarmen skyldes en infeksjon med bakterier, og den oppstår hyppigst fra kjertlene i endetarmskanalen.

Hvordan forløper sykdommen?

Det er oftest snakk om en overflatisk byll nær endetarmsåpningen. I sjeldnere tilfeller kan byllen bli betydelig større og spre seg opp langs endetarmen, ut i testiklene eller opp mot pungen hos menn, eller skamleppene hos kvinner. Du har feber og smerter, men tilstanden er som regel ufarlig og behandles med operasjon.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få en byll ved endetarmen.

Hva er årsaken til endetarmsbyll?

Spredning av bakterier fra tarmen til bindevevet mellom den indre og ytre lukkemuskel kan gi byller, hvis infeksjonen trenger igjennom til underhuden omkring endetarmen.

Symptomer

De vanligste symptomene er smerter, temperaturøkning og rødme av huden. I noen tilfeller finnes også en liten åpning til huden (fistel), hvorfra det kan komme sårvæske eller verk.

Undersøkelser

Legen vil undersøke hudområdet omkring endetarmsåpningen. Det kan også bli aktuelt med en innvendig ultralydskanning i tarmen, hvis det er mistanke om annen sykdom.

Behandling

Operasjon:

Byller omkring endetarmsåpningen behandles ved å skjære hull på byllen og tømme ut verken. Operasjonen foregår som regel i full bedøvelse. Hvis såret etter operasjonen er stort, vil legen la det stå åpent og legge inn en bandasje som suger til seg fukt. Etter 1-2 dagers ro skylles såret daglig, og det legges på en tørr forbinding etter hver skylling. Hvis såret ikke er særlig stort vil legen sy det sammen, og trådene fjernes 10 dager etter operasjonen.


Medisinsk behandling:

Hvis såret sys sammen, får du en dose antibiotika som injeksjon under operasjonen.

Det anbefales at du tar 1 g paracetamol 3-4 ganger i døgnet de første dagene som smertestillende medisin. Ev. kan paracetamol kombineres med kodein.

Sist revidert: 07.07.2016Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.