Crohns sykdom

Hva er crohns sykdom?

Crohns sykdom (morbus Crohn) er en kronisk betennelsessykdom i tarmveggen.

Hvordan forløper sykdommen?

Sykdommen er livsvarig. Redusert levealder er ikke forventet. De fleste som får Crohns sykdom, får sykdommen i lettere grad, og kan leve et normalt liv. Crohns sykdom medfører ofte at du utvikler små byller, falske utførselsganger (fistler) omkring endetarmsåpningen og forsnevringer i tarmen. Disse tilstandene kan kreve operasjon, men en operasjon gir ingen sikkerhet for at sykdommen ikke blusser opp igjen.

Hvem får sykdommen?

Crohns sykdom rammer som regel yngre mennesker i alderen 20-30 år, og den er litt hyppigere hos kvinner enn menn. Har du selv sykdommen, er risikoen for at barnet ditt får den mindre enn 5%.

Hva er årsaken til crohns sykdom?

Årsaken til Crohns sykdom er ukjent. Sykdommen kan være arvelig, men det kan kun forklare en liten del av antallet av personer med sykdommen. Psykisk belastning, miljø eller spisevaner har ingen sikker innflytelse på frembrudd av sykdommen, men diaré, magesmerter og vekttap er vanskeligere å takle når man har det psykisk tungt.

Symptomer

Symptomene er forskjellige alt etter hvor i tarmsystemet sykdommen sitter. Sitter den i tykktarmen, kan du få blodige diareer. Sitter den i tynntarmen, er de viktigste symptomene magesmerter og kvalme. I begge tilfeller merker du tretthet, og har eventuelt også blodmangel og underernæring fordi du mister blod og protein gjennom avføringen.

Undersøkelser

Først må legen utelukke at det er snakk om en infeksjon ved å sende prøver av avføringen din til et laboratorium.

Tykktarmen undersøkes ved at legen fører en kikkert (koloskop) opp gjennom endetarmen. Gjennom kikkerten kan legen se direkte inn på slimhinnen og oppdage hevelser, skjørhet og blødende sår, som sees ved Crohns sykdom. Eventuelt tar legen vevsprøver fra slimhinnen.

Tynntarmen undersøkes ved en MR-skanning eller med et bittelite fotografiapparat (pillekamera), som må svelges; deretter fotograferes hele tynntarmen. Blodprøver kan vise tegn på blodmangel og betennelse.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

Røyking kan forverre forløpet av Crohns sykdom. Hvis du røyker er det derfor avgjørende at du slutter. Det er viktig at du spiser en sunn og variert kost, især på grunn av det proteintapet du har fra tarmen når slimhinnen er betent. Hvis tarmsystemet har en forsnevring, kan det være nødvendig at du unngår grove og ufordøyelige matvarer, f.eks. rå frukt og fiberrike grønnsaker, som kan sette seg fast i tarmen og blokkere den.


Medisinsk behandling:

Den medisinske behandlingen går ut på å dempe sykdommens aktivitet. Oppblussing av Crohns sykdom behandles normalt med binyrebarkhormoner, som motvirker betennelse i tarmveggen. Sykdommen forløper meget individuelt, og legen må nesten alltid skreddersy behandlingen. Hvis du har utviklet fistler eller forsnevringer i tarmen, kan det bli nødvendig med operasjon. Til behandling av byller kan metronidazol eller ciprofloksacin anvendes.

Mange forskjellige stoffer aktiveres i kroppen ved kronisk tarmbetennelse. Det er stoffer som er skadelige og som fremmer betennelse. Hvite blodlegemer tilkalles av disse stoffene, og strømmer fra blodet ut i tarmslimhinnen. De hvite blodlegemene frigjør stoffer som skader vevet og gir hevelse av slimhinnen, blødning og sårdannelse.

Medisinen virker

  • ved å ødelegge de stoffene som fremmer betennelse (f.eks. antistoffer)

  • ved å legge en demper på aktiviteten av de hvite blodlegemene (f.eks. binyrebarkhormoner)

Spesielle forhold hos barn

Hos barn har sykdommen ofte et alvorligere forløp. Sykdommen kan føre til langsommere vekst både før og under puberteten. Barnet kan også bli underernært på grunn av tapet av næringsstoffer gjennom tarmen, og dette kan igjen føre til vekttap. Barn med Crohns sykdom blir ofte senere seksuelt modne enn friske barn.

Binyrebarkhormon, som anvendes til behandling av Crohns sykdom, kan påvirke barnets vekst. Det betyr at barnet vokser mindre i høyden, hvis barnet behandles med binyrebarkhormon over lengre tid. Det kan være nødvendig å operere barn på et tidligere tidspunkt av sykdomsforløpet enn man gjør med voksne. Beslutningen om operasjon må tas innen barnet kommer i puberteten, fordi barnets mulighet for å innhente kroppshøyden raskt reduseres i puberteten. Barn og unge med sykdommen får ofte psykiske problemer, fordi de føler seg annerledes enn sine jevnaldrende, og må være en del borte fra skolen på grunn av sykdommen. Crohns sykdom hos barn er alltid en oppgave for spesialister.

Sist revidert: 02.07.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.