Cøliaki (glutenintoleranse)

Hva er cøliaki (glutenintoleranse)?

Cøliaki er en kronisk tarmsykdom, hvor man ikke tåler matens innhold av proteinet gluten. Gluten finnes i hvete, rug og bygg.

Hvordan forløper sykdommen?

Du må overholde en diett resten av livet. Hvis du fortsetter med å innta gluten, kan det gi komplikasjoner i form av mangel på vitaminer og mineraler, benskjørhet og økt risiko for kreft i tynntarmen. Denne risikoen forsvinner når du holder deg unna gluten.

Hvem får sykdommen?

Cøliaki sees i alle verdensdeler. Sykdommen er den mest alminnelige matvareintoleransen i den vestlige verden. Forekomsten av cøliaki er 0,5-1%, men kan være høyere i enkelte land. Sykdommen oppstår i barndommen, men kan oppdages hos pasienter i alle aldre.

Hva er årsaken til cøliaki (glutenintoleranse)?

Sykdommen skyldes en overfølsomhet overfor gluten. Denne reaksjonen mellom kroppens immunsystem og gluten får tynntarmens slimhinne til å miste flimmerhår (villi) og dermed, i varierende grad, evnen til å oppta næringsstoffer. Tendensen til cøliaki er arvelig, og hyppigheten av cøliaki er opptil 10 ganger større blant slektninger til cøliakipasienter.

Symptomer

Typiske symptomer er diaré, vekttap, underernæring og tretthet. Du vil også ofte ha problemer med luft i magen. Graden av symptomer kan variere mye fra pasient til pasient. Enkelte kan være helt uten symptomer i hverdagen, men så plutselig få symptomer i forbindelse med annen sykdom.

Undersøkelser

Legen kan undersøke en blodprøve for stoffer som hos cøliakipasienter er involvert i kroppens reaksjon overfor gluten. Dette kan styrke en mistanke om at du har cøliaki. Den endelige diagnosen stilles ved å ta en liten prøve av tynntarmens slimhinne, en tarmbiopsi, i forbindelse med en gastroskopi. I et mikroskop kan man deretter direkte se om slimhinnen er flat, dvs. om flimmerhårene i tarmen mangler. Det er viktig at du har spist mat med gluten i før det tas en tarmbiopsi. Flimmerhårene i tynntarmen vokser ut igjen når du holder en glutenfri diett.

Behandling

Diett:

Behandlingen av cøliaki består i at du resten av livet må være på en diett uten gluten. En glutenfri diett betyr at du ikke kan spise hvete (og spelt), rug, bygg og havre, samt alle former for matvarer hvor disse kornsortene forekommer. Det betyr at du må unngå vanlig brød, kaker, pasta, pizza, hamburger, terter og mange ferdigvareprodukter. Det kan i starten være vanskelig finne ut av hvilke matvarer som inneholder gluten. Det er derfor ytterst viktig å lese varedeklarasjonene på de enkelte matvarene som du kjøper i butikken. Du kan lese mer om cøliaki på Norsk cøliakiforenings hjemmeside, http://www.ncf.no/.

Det er svært viktig at du overholder dietten for å unngå sykdommer som benskjørhet, mangel på vitaminer og mineraler samt kreft i mage og tarmkanalen. Du bør dessuten undersøkes av en spesialist innen mage-tarmsykdommer, og ha en samtale med en ernæringsfysiolog.

Spesielle forhold hos barn

Barn som har cøliaki, og som ikke blir behandlet, vil mistrives og ha dårlig vekst. Barn har de samme symptomer som voksne.

Sist revidert: 02.07.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.