Brennkopper

Hva er brennkopper?

Bilde av brennkopper» Vis større bildeBrennkopper (impetigo) er en betennelse i huden som skyldes bakteriene stafylokokker og/eller hemolytiske streptokokker. Brennkopper er svært smittefarlig.

Hvordan forløper sykdommen?

Brennkopper går som regel over i løpet av 10-14 dager uten å etterlate arr.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få brennkopper, også voksne, men det rammer mest barn.

Hva er årsaken til brennkopper?

Brennkopper skyldes betennelse med bakteriene stafylokokker og hemolytiske streptokokker. Betennelsen kan komme av begge bakteriene på en gang, eller én av dem.

Symptomer

Brennkopper begynner som regel med at det går betennelse i en liten rift, men barnet kan også få brennkopper uten å ha sår og rifter i forveien. I begynnelsen er sårene fuktige av betennelse. Etter en liten uke blir sårene dekket av gulaktige skorper, som faller av etter 10-14 dager.

Undersøkelser

Legen kan som regel se om det er et brennkopper, uten ytterligere undersøkelser. Legen tar eventuelt litt materiale fra et sår med en vattpinne, og sender prøven til et laboratorium for å få svar på hvilke bakterier som har gitt betennelsen. Laboratoriet svarer så legen i løpet av et par dager.

Behandling

Hva kan foreldrene gjøre?

Vask sårene med vann og såpe. Hvis barnet ditt har brennkopper, er det en god idé at du klipper barnets negler, slik at det blir vanskeligere å klø på sårene, og andre steder etterpå, så smitten føres videre. Et barn med brennkopper bør bruke engangsvaskekluter, og ha sitt eget håndkle, som må vaskes ofte.


Medisinsk behandling

Legen kan behandle mindre utbrudd med salve som inneholder et desinfeksjonsmiddel eller et antibiotikum. Ved større utbrudd må barnet få antibiotika som tabletter, enten et smalspektret penicillin eller et penicillinase-stabilt penicillin. Hvis barnet er allergisk mot penicillin, kan det bli behandlet med et makrolid.

Spesielle forhold hos barn

Brennkopper er svært smittsomt. Barn med brennkopper kan vende tilbake til barnehagen når hudlesjonene er under kontroll. Grunnlaget for skjønnet her må være at det ikke lenger er fare for at smitteførende sårsekret kan påføres andre barnehagebarn direkte eller indirekte gjennom kontaktpunkter. Ved få og små lesjoner vil dette kunne ivaretas gjennom god tildekking, men ved mer utbredte lesjoner vil det være nødvendig at lesjonene er tørre og i god tilheling.

Smitteveier

Brennkopper er smittsomt inntil skorpene er falt av. Sårene kan sitte overalt på kroppen, men de sitter vanligvis rundt munnen eller ved nesen. Det er mange bakterier i såret, og derfor smitter brennkopper lett.

Når barnet har brennkopper, kan det lett komme til å smitte seg selv og andre ved å pille i såret. Etterpå sitter bakteriene på barnets fingre, så det smitter andre når det rører ved dem, f.eks. ved et håndtrykk. Og barnet smitter seg selv, når det f.eks. klør seg et annet sted.

Smitten kan også overføres via ting, f.eks. hvis et barn sutter på et leketøy eller en bordkant som det er bakterier på.

Sist revidert: 19.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.