Blærekatarr

Hva er blærekatarr?

Blærekatarr (cystitt) er en betennelsestilstand i urinblæren (en nedre urinveisinfeksjon). Som regel er det ens egne bakterier fra tarmen som gir blærekatarr.

Hvordan forløper sykdommen?

En blærekatarr er som regel overstått i løpet av et par dager. I sjeldne tilfeller kan sykdommen bre seg opp i nyrene og gi nyrebekkenbetennelse og eventuelt også blodforgiftning.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få blærekatarr. Jenter og kvinner har et kort urinrør, derfor får de lettere og oftere tarmbakterier opp i blæren, enn gutter og menn gjør. Blærekatarr er mest vanlig hos voksne kvinner. Hvis en voksen mann får blærekatarr, har han ofte forstørret prostata eller nyresten. Hvis en gutt får blærekatarr, kan han ha en medfødt feil i urinrøret som gjør at han ikke får tømt blæren helt når han tisser.

Det sies at du i høyere grad kan få blærekatarr hvis du blir nedkjølt nedentil, men det er ikke dokumentert en sikker sammenheng.

Hva er årsaken til blærekatarr?

Blærekatarr skyldes at det kommer bakterier opp i blæren. Oftest er det bakterier fra tarmen, f.eks. E. coli, men det kan også være bakterier du normalt har på huden i skrittet, f.eks. Staphylococcos saprophyticus. Disse to bakteriene er årsaken til mer enn 90% av alle tilfeller av blærekatarr hos yngre kvinner.

Symptomer

Har du blærekatarr svir og brenner det når du later vannet. Noen mener at det er «som å tisse glasskår». Urinen kan være uklar og blodig. Mange føler trang til å late vannet hele tiden, uten at det kommer noe særlig urin ut.

Undersøkelser

Legen ber om en urinprøve. Du må ta urinprøven som en såkalt midtstråleurin: Når du har tisset litt, fører du urinprøvebegeret inn i urinstrålen og samler opp litt urin. Legen kan med det samme se om det er betennelse i urinen. Noen ganger dyrker legen urinen for bakterier, og du får normalt svaret dagen etter.

Ikke ta urinprøven med i et rengjort syltetøyglass eller lignende. Legen kan ikke bruke den urinen til å dyrke bakterier fra. Det beste er at du tisser i et urinprøveglass, og at legen deretter undersøker for bakterier m.m. Du kan kjøpe urinprøveglass på apoteket.

Hvis du er gutt eller mann, vil legen ofte prøve å finne ut hvorfor du har fått en blærekatarr. Legen vil undersøke om prostataen din er for stor, eller om det er noe annet i urinveiene som gjør at du ikke tømmer blæren helt.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Som jente må du tørke deg forfra og bakover når du er på toalettet, så du ikke får bakterier fra endetarmen (avføring) opp i urinrøret. Prøv å tømme blæren helt når du later vannet.

Kvinner som ofte får blærekatarr bør drikke mye væske for å få skylt godt igjennom blæren og urinrøret.

Hos kvinner som ofte får blærekatarr etter samleie, kan det hjelpe å late vannet rett etter samleiet. Hvis det ikke hjelper, kan legen gi deg et antibiotikum, f.eks. trimetoprim eller nitrofurantoin, som du må ta en tablett av etter samleiet.


Medisinsk behandling:

Hvis blærekatarren din krever at du får antibiotika-tabletter, får du sannsynligvis et sulfonamid, pivmecillinam, et bredspektret penicillin eller nitrofurantoin. Tre dagers behandling er som regel nok til kvinner, mens menn må ha behandling i en uke.

Har du fått nyrebekkenbetennelse varer behandlingen ofte 10-14 dager.


Gravide:

Hvis du har bakterier i urinen, men ikke har noen symptomer, skal du kun behandles hvis du er gravid. Gravide med denne tilstanden føder ofte for tidlig og har tendens til å få nyrebekkenbetennelse, hvis de ikke blir behandlet.

Spesielle forhold hos barn

Små barn kan ha helt andre symptomer enn voksne. Det kan være symptomer som gjør at man ikke umiddelbart tenker på blærekatarr. De mangler kanskje appetitt, kaster opp, legger ikke på seg, har feber, trives ikke eller er irritable. Hvis et barn har hatt blærekatarr, bør legen undersøke om barnet har en medfødt misdannelse i blæren eller urinrøret.

Smitteveier

Blærekatarr skyldes de bakteriene vi har i tarmen eller omkring urinrørets munning (i skrittet). Det er altså ikke egentlig snakk om smitte.

Sist revidert: 16.06.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.